tisdag 15 september 2015

ENKLA WIENERBRÖD MED GOTTIG FYLLNING



Min första gång att baka enkla wienerbröd och jag undrar varför? Har liksom konstigt nog gått mig förbi. I förrgår, när jag var baksugen, fick jag ett tips av en vän att baka dessa godingar. Hade 25g jäst i kylskåpet och 10 fikasugna kollegor på jobbet, så inte annat att göra än att sätta på ugnen, kavla upp ärmarna och ta på förklädet. 

Enkla wienerbröd 
200 g rumsvarmt smör
2 msk socker
2 st ägg
25 g jäst
1 dl kall mjölk
6 dl mjöl

Fyllning:
100 g smör
3 msk socker
1 1/2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
1 dl florsocker
lite vatten

Vispa samman socker och rumsvarmt smör. Tillsätt äggen och vispa med elvisp ihop till en jämn smet 

Smula ner jästen i en degskål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken och blanda samman allt. 

Tillsätt smörblandingen till jästblandningen och blanda. Var inte orolig när det är smörbitar i, det blir bra när mjölet väl tillsätts. 



Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en lite kladdig deg.

Låt nu degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.

Mät upp rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker till fyllningen i en bunke. Vispa till en jämn smet. 

Knåda degen på mjölad bänk och kavla sedan ut degen till en stor rektangel. Degen blir helt ljuvlig att arbeta med. Smöret gör sitt jobb så att säga.

Dela degen i ca. 20 stycken fyrkanter och lägg en liten klick fyllning mitt på degen. 



Knip ihop ändarna diagonalt och tryck till ordentligt. Lägg bullarna i pappersformar och ställ på ugnsplåt. Nu ska wienerbröden jäsa under bakduk i ca. 30 minuter. 




Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 8-9 minuter tills bullarna fått fin färg.

Låt bullarna svalna. Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ringla frostingen över bullarna. 

Alltså alltså! Känner just i detta nu att jag gärna tagit en eller kanske 4 bullar. Så tokgoda att jag nästan smäller av!





//Malin




4 kommentarer:

  1. Fina och goda förstås :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Ser jättegoda ut och det låter verkligen enkelt! Jag trodde wienerbröd "alltid" måste kavlas och vikas och kavlas och vikas och... men nu vet jag bättre :-)

    SvaraRadera
  3. Vi har tänkt precis som kajomida här ovan att det där med att baka wienerbrö är krångligt och mycket jobb med vikning och kavling. Men detta låter ju otroligt enkelt - och gott!
    Kramar på dej!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.