söndag 30 augusti 2015

FÖDELSEDAGSFIRANDE MED BUFFÉMAT

Vet ni vad? Det är numera en 40-åring som skriver bloggens inlägg. Jo, det är sant! Från en dag till en annan så gick jag från närmare 30 till närmare 50. Jag mår trots detta kanske så bra, eller sjukt bra kan man säga. Kanske att jag fått en extra rynka, men det en skrattrynka i så fall och de räknas inte. Livet börjar vid fyrtio har jag hört. Jag får väl se om detta stämmer. Återkommer med en utvärdering om några år.

Jag har blivit ordentligt firad med massa fina paket. Jag älskar paket, alltså ÄLSKAR paket! Det där med att sluta ge paket till vuxna på jul och födelsedagar ger jag inte mycket för. 

Vad som faktiskt var mindre bra dagarna runt min födelsedag var att jag var lite krasslig. Feber och förkylning med snörvel och hosta. Men inget som inte lite bubbel rådde bot på.

På min födelsedag firades jag av familj och släkt. 15 personer som skulle gödas till mättnad och lycka. Plockmat är det bästa för sådana tillfällen. Jag köpte massor av fina charkuterier från  Gårdsbutik Thuresson; pastrami, varmrökt skinka, kallrökt skinka, salami och rostbiff. Till det blev det en fransk potatissallad. Receptet hittade jag inne på Johan Hedbergs blogg Matgeek. Jag gjorde även kycklingben i ugn. Kyckling som först fått marinera i en ingefärsmarinad hela dagen. 



Ingefärsmarinad 
1 msk riven färsk ingefära
1 lime (saften)
1 dl soja
2 vitlöksklyftor
1 dl olja (jag tog rapsolja med smak av vitlök)

Blanda samman alla ingredienserna till marinaden och häll över kycklingen. Jag tycker det är bra att lägga kycklingen i en plastpåse. Den är sedan lätt att gå och joxa med medan kycklingen marinerar. 

Kycklinggbenen lade jag sedan på en plåt med bakplåtspapper och tillagade i ugnen på 225 grader i ca. 25-30 minuter. Bra att använda stektermometer för att se om kycklingen är färdig. Jag serverade kycklingbenen kalla, men hade varit riktigt goda varma också. 




Fransk potatissallad
1 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 kg kokt delikatesspotatis (fortfarande varm)
10 små tomater av varierad färg och form
1 finstrimlad rödlök
1/2 dl kapris
Salt & peppar

Blanda senap och vinäger i en liten skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa samtidigt. 
Dela potatisen och lägg i en skål. Ringla över dressingen och vänd runt allt.
Skär tomaterna i halvor och lägg den, lök och kapris i skålen. Vänd runt allt.

Smaka av med salt och peppar.

Såsen blev en favorit i repris, svärmor rabarberchutney blandat med créme fraiche. Även gott med hjortronsylt och créme fraiche. 




I helgen har firandet fortsatt på annan ort. Inte särskilt långt bort dock, men ack så trevligt. Det blev en natt på hotell i Göteborg med Lisebergsbesök, god mat och dryck och lite shopping.



Jag vann!




//Malin




4 kommentarer:

  1. Grattis igen finaste Malin! Enligt instagramuppdateringarna verkar din dag ha varit lika fabulous som du! :-) Bubbel och god mat, och rejäla mängder choklad. Om två år är det Olofs tur, så jag får väl börja ladda redan nu. Och det där med att vuxna inte skulle gilla paket är ju bullshit. Jag ÄLSKAR paket! Kram på dig, och skål!

    SvaraRadera
  2. Grattis i efterskott världens snyggaste 40 åring! Och skicka hit den där chokladkakan ;-D
    KRAM!

    SvaraRadera
  3. Grattis igen! Vilken härlig födelsedagsbuffe!

    Kram Jenny

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.