onsdag 1 april 2015

NO BAKE VEGAN CHOCOLATE MOUSSE CAKE




Tänk att en nyttig "dessert" även kan vara god! Visst kan väl fruktsallad vara gott, men det krävs nästan vispad grädde eller glass för att göra den utsökt. Den här tårtan däremot är utsökt och den innehåller inget raffinerat socker, inga ägg, inget mjöl och inga mejeriprodukter. Lönnsirap och dadlar står för sötman och kokosmjölk och jordnötssmör för det krämiga. 

Receptet kommer från min vän Linda Lomelino. Hon är verkligen helt fantastisk på att skapa otroliga bakverk och sedan ta kort på dem. Oftast bakar hon tårtor som kanske inte är av det nyttigaste slaget, men på senaste tiden har hon slagit sig in även på den här marknaden. Det är jag glad för så klart, och även alla som fick smaka den här tårtan. Gjorde en liten form, men den räckte till många personer. 

No bake vegan chocolate mousse cake
Botten
100 g dadlar
85 g mandlar
25 g kokosflingor
1 msk kakao
1 nypa salt
1 msk starkt kaffe

Fyllning
85 g cashewnötter, Blötlagda över natten, sedan avtorkade
3 msk kokosolja
3/4 dl kokosmjölk (fet)
2 msk kakao 
2-3 msk lönnsirap 
1 dl jordnötssmör
3 msk starkt kaffe 
1 banan

Chokladsås
1 msk kokosolja, smält
1 msk kakao
1/2 msk lönnsirap

Topping
Jordgubbar
Hackade pistagenötter
chokladsås

Instruktioner
1. Lägg dadlar i varmt vatten i 15 minuter. Häll av och kärna ur. Lägg mandlar i mixer och kör tills finhackat. Tillsätt dadlar, kokosflingor, kakao och salt och kör tills allt blir en massa. Tillsätt kaffe och kör samman allt. 
2. Receptet räcker till en 15 cm form, har man större form så kör dubbelt recept. Täck formens botten med plastfolie och tryck ut degen. Lägg formen i frysen under tiden du förbereder fyllningen. 
3. Häll kokosolja, kokosmjölk, kakao, lönnsirap, jordnötssmör och kaffe i en kastrull och värm försiktigt tills blandningen är ganska lös och alla ingredienser har smält. Blandningen får inte koka utan bara smälta samman. Detta görs för att göra fyllningen lite lösare, annars blir det svårt att få den slät i mixern. .
4. Häll fyllningen i en mixer tillsammans med cashewnötter och banan. Mixa tills fyllningen är så slät som möjligt. Häll fyllningen i formen, täck med plastfolie och frys i ca. 2-4 timmar. Efter 2-4 timmar kan tårtan ställas in i kylskåpet. 


Chokladsås
1. Blanda samman alla ingredienser i en liten skål. Garnera tårtan med jordgubbar, hackade pistagenötter och ringla över chokladsås. Eller så väljer du själv hur du vill garnera tårtan. 




Tårtan bjöd jag på i lördags på tjejmiddagen och resterna åkte med till jobbet i måndags. Jag tycker absolut att ni ska testa den här i påsk, kommer att göra succé! 



//Malin




2 kommentarer:

  1. Ohohoh ja, den är vi så på! Vi gillar det där med alla nyttigheter, det är så himla kul med allt som kan göras med alternativ till mjöl, socker osv.

    Ha en riktigt fin påsk, Malin och stora påskakramar till dej!

    SvaraRadera
  2. Den ser helt ljuvlig ut! Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.