tisdag 18 november 2014

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED VITT VIN



Tidigare i dag läste jag på Facebook att en vän delade med sig av jordärtskockor. Hon hade trädgården full och hade idag grävt upp mer än hon själv behövde. Snabbt som attans erbjöd jag mig att ta emot, vill ju så klart hjälpa till när jag kan... Vill jag ha för att stoppa ner i jorden till våren så skulle jag säga till. Växer visst som ogräs och ogräs är jag bra på.

Efter jag hämtat upp kockorna drog jag till svärmor och bad om vitt vin. Blev med andra ord en billig middag, inte fel alls så här i mitten av månaden. 

Det här är första gången jag använder jordärtskockor. Har inte blivit av innan, men har så klart ätit det tidigare. I soppa även då har jag för mig. 

Idag var det ett riktigt soppväder. Solen har inte visat sig alls och det har verkligen varit mörkt hela dagen. Inte det minsta konstigt att man är trött. Så fort jag kom hem tände jag flera ljus, kokade lite te, åt en finpralin och läste lite julmagasin. Gäller att göra det bästa av situationen helt enkelt och inte deppa ihop.


JORDÄRTSKOCKSSOPPA
600 g jordärtskockor
3 potatisar
4 schalottenlökar
1 dl vitt vin
1 1/2 kycklingbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl grädde
Flingsalt & svartpeppar

Skala kockor och potatis, dela i bitar och koka mjuka i välsaltat vatten. 
Finhacka löken och fräs den mjuk i olja, häll på vin, vatten och smula i buljongtärningen och låt koka upp. 
Häll av vattnet från kockor och potatis och tillsätt grädden och lite av buljongen. Mixa till slät kräm med hjälp av stavmixer och tillsätt buljongen efterhand tills den får önskan konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Jag hittade en ölkorv i kylskåpet, som jag skar runt och stekte krispig och toppade soppan med. Gott med något tuggigt och salt till den släta soppan. Bacon hade passat, men det hade jag inget hemma.

Hade även kvar ostplättar från igår kväll, så en ostmacka var gott att ha upptill. Har ni inte testat ostplättar så rekommenderar jag er att prova. Goda och helt glutenfria. Här hittar ni receptet på ostplättarna. 




I morgon är det onsdag och 
efter det snart helg!


//Malin




7 kommentarer:

  1. Soppa är värmande och gott! Kram

    SvaraRadera
  2. Gott med soppa i höstkylan! Ska nog försöka ge mig på att odla kronärtskocka nästa år, det verkar ju löna sig rätt bra ;-)

    SvaraRadera
  3. En bra grej med hösten: soppor! (och vin)

    SvaraRadera
  4. De växer verkligen som ogräs, så tror att även jag skulle lyckas odla dem. Så gott med jordärtskockssoppa - en riktig favorit! Kramar

    SvaraRadera
  5. Ett underbart sätt att skaffa råvaror på tycker jag!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  6. Ja, de där skockorna växer som ogräs, men vilket gott ogräs det är. Puré är också så förbenat gott på knölarna, blir så lent och mjukt.
    Kram på dej, Malin och hoppas du får en härlig vecka

    SvaraRadera
  7. Jordärtskockssoppa är en av mina soppfavoriter. Jag älskar den lena och lite krämiga smaken som dessa knölar ger soppan. Jag tycker soppan är perfekt att servera i små koppar på ett buffébord eller som förrätt ihop med blandade charkuterier.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.