tisdag 25 november 2014

FLÄSKFILÉ MED ÄDELOST, ÄPPLE & HASSELNÖTTER OCH ÖRTIG DELIKATESSPOTATIS


I bland går det dagar utan att jag lagar mat. Jo, det är faktiskt sant. Så igår hade jag lite abstinens och bestämde mig för att lyxa till måndagsmiddagen. Lyxigt och gott blev det allt. Lars hade turen att få med sig resterna till jobbet idag. Jag fick fiskpudding, skirat smör och lingon i skolmatsalen, så jag var nöjd jag också.

Ädelostfile med äpple och hasselnötter
500 g fläskfile
1 gul lök
1 grönt äpple
1 dl hasselnötter
2 dl hett vatten
2 1/2 dl grädde
1 msk kalvfond
140 g Kvibille Ädel
flingsalt & svartpeppar

Klyfta lök och äpple och bryn i smör. Lägg åt sidan. Bryn köttet i smör och lägg i ugnsform. Fördela lökblandningen över köttet. Häll i grädde, vatten och fond i stekpannan och vispa ur de goda smakerna från när köttet stektes. Smula i ädelosten och låt smälta. Smaka av såsen med salt och peppar. Häll såsen över köttet och toppa med grovhackade hasselnötter. 
Tillaga i ugnen på 200 grader tills köttet kommer upp i ca. 67-70 grader, eller i ca. 25 minuter. 

Gratängen innan den gick in i ugnen

Jag hade halva krukor gräslök och basilika i köksfönstret, som jag använde till den ugnsrostade potatisen. Använd de örter ni har hemma eller era favoritörter, det mesta passar.

Örtig delikatesspotatis
1 kg delikatesspotatis
1/2 kruka gräslök
1/2 kruka basilika
Basilikarapsolja från Gunnarshög (olivolja fungerar också)
flingsalt och svartpeppar

Halvera potatisarna och vänd i olja, salta och peppra lätt. Rosta i ugnen på 200 grader i ca. 25-30 minuter, eller tills de är mjuka och har fått fin färg.
Ringla lite basilikaolja över potatisen och vänd ner grovhackade örter. Smaka av med salt och peppar. 

Potatisen blev hur god som helst. Ni vet så goda att man knappt kan sluta äta. Det blev inte så många kvar tills Lars lunchlåda, om ni förstår vad jag menar...




I morgon är det alltså onsdag, igen... Vart tar dagarna vägen?


//Malin







2 kommentarer:

  1. Fin kombo med ädelost och nötter - GOTT!

    SvaraRadera
  2. Ja, vilken god kombo! Detta ska jag testa med kyckling. Mums!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.