torsdag 9 oktober 2014

KLADDKAKA MED PHILADELPHIAOST OCH MÖRK CHOKLAD


På mitt jobb har vi bestämt att den som fyller år inte ska behöva bjuda på fika. Den personen ska i stället få bli uppassad och få fika serverad. Fyller man år brukar man ha mycket att göra hemma ändå, i alla fall är det så med mina födelsedagar. 

I tisdag fyllde vår kurator Anders år, hur många år är oviktigt men vill ändå meddela att han är äldre än mig... På födelsedagen var Anders bortrest, så det fick bli fika i dag i stället. 

Jag bakade en kladdkaka med philadelphiaost och mörk choklad. Lite kladdis går alltid hem, vem gillar inte det liksom. Jag slängde samman kakan på min planering på jobbet, för vi har faktiskt en del bakprodukter i skåpen. 

Receptet på kladdkakan är samma som jag använt mig av sedan urminnes tider. Säkert sedan min tid som barnflicka och au-pair. Eller kanske till och med innan dess. Kakan är en bra start och därefter kan man själv lägga till smaksättningar och toppingar. I kylskåpet på jobbet hittade jag lite Philadelphiaost, så den fick agera fyllning.

Kladdkaka med philadelphiaost och mörk choklad
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smör, smält
2 dl philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
100 mörk choklad

Smält smöret. Blanda samman ägg, socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Vänd ner det smälta smöret. 
Smöra och pudra en springform med kakao. Häll i smeten.
Vispa ihop philadelphiaost och vaniljsocker så det blir en fluffig mix. Klicka ut ostsmeten ovanpå kladdsmeten och dra runt med en gaffel så att ostsmeten sprids ut jämnt i kakan. 
Grädda i 175 grader i ca. 20-25 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten och torr i kanterna. Känn efter med sticka. Låt kakan svalna lite och smält under tiden chokladen i vattenbad. Ringla chokladen över kakan och servera kladdkakan tillsammans med lättvispad grädde. 


Seså, baka!

//Malin


5 kommentarer:

  1. Jag vill också jobba på ditt jobb! Åtminstone på min födelsedag ;-D

    SvaraRadera
  2. kladdkaka är ett säkert kort

    vi har det också så på mitt jobb den som fyller blir bjuden perfekt

    SvaraRadera
  3. Mums! Glasyr kan man aldrig få nog av!

    Nästa vecka tänkte jag göda mina kollegor med nåt!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  4. Eeeeh, jag fyller år idag. Eller imorgon, eller när som helst du kan baka till mig! ;) Jag är flexibel!

    SvaraRadera
  5. Den ser så god ut och kladdkaka är aldrig fel! Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.