onsdag 24 september 2014

KALVKOTLETTER MED PARMESANBÖNOR OCH ÖRTIG RÖDVINSSKY OCH TILL DET ETT LITET VINTIPS


Jag är så bortskämd med bra kött och har nästan testat mig igenom hela köttdisken på Gårdsbutik Thuresson. Har dock mest ätit fläsk- & nötkött, så lamm finns det kvar att utforska. Är ju lite skeptisk till just lammsmak, men med rätt smaksättning ska det nog lösa sig. Lammfilé har jag gjort, och det var hur gott som helst. Här hittar ni inlägget där jag tillagar lammfilé. 

I fredags köpte och åt jag kalv för första gången, vad jag kommer i håg i alla fall. Jag har i alla fall inte tillagat det själv tidigare. Valde kalvkotletter, vilket jag kommer köpa igen. Det var så gott och tillbehören jag gjorde likaså. 

Köttet gjorde jag inget mer med än saltade och pepprade och brynte det i smör i stekpanna, för att sedan låta ugnen göra resten. Innertemperaturen är superviktig, precis som med annat nötkött. 58 grader är det som gäller och gärna på låg ugnstemperatur. Lite vitlökssmör fick toppa köttet, hur gott som helst.




Parmesanbakade haricots verts
1 fp haricots verts
flingsalt
svartpeppar
chili explosion
1 dl riven parmesan

Skär av ändarna på bönorna och sprid ut på bakplåtspapper i ugnsform. Se till att de inte ligger på varandra. Salta och peppra och strö sedan över den rivna parmesanen. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 10-15 minuter. Osten ska vara smält och bönorna lite crunchy. Lite extra flingsalt på toppen gör susen.


Gjorde en skysås till rätten och God dammit, så god den blev! Kan tänka mig en hutt av den varje dag, eller i alla fall att äta den till kött igen. 

Örtig rödvinssky
6 msk ljus balsamvinäger
2 msk Italy kalvfond
5 dl vatten
2 tsk honung
1 dl rödvin
färsk dragon och rosmarin
1 bananschalottenlök 
4 msk smör
flingsalt och svartpeppar

Blanda vinäger, fond, vatten, finhackad lök, honung och rödvin i en kastrull. Låt blandningen koka ner till hälften. Sila såsen och vispa i rumsvarmt smör och smaka av med salt och peppar. 



Till god mat krävs ett gott vin. Jag är verkligen ingen vinkännare, och känner ingen särskild skillnad på olika druvor, men jag gillar goda viner. Jag har några favoritviner och det här vinet kan tänkas hamna på listan. Vinet är ett nytt Shiraz från Australiensiska 
Hardy´s, Nottage Hill med artikelnummer 71050. Ett smakrikt fruktigt vin, som passar bra till stekt eller grillat kött, fisk och även till ostar. Vinet är dessutom verkligen prisvärt, hög kvalitet till ett bra pris alltså. 

Hardy´s Nottage Hill Shiraz kostar 79 kronor och är en beställningsvara, så in och klicka hem det direkt. Jag har beställt hem vin till Falkenbergs Systembolag flera gånger faktiskt, tycker det är smidigt. Inte alltid vinerna från olika vintips finns hemma, och då blir man helt enkelt tvungen att beställa. 


Hoppas att jag med det här inlägget gett er lite inspiration inför helgens alla middagar. På fredag blir det något gott kött här hemma och på lördag ska jag på tjejmiddag. Kommer bli en bra helg helt enkelt!



//Malin





5 kommentarer:

  1. Gud så gott det lät! Måste testa! Vattnas i munnen såhär på morgonkvisten!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Parmesanbönor! Dör vad gott det ser ut!

    SvaraRadera
  3. Hej! Supergod sås - men jag är mycket fundersam på mängden vinäger. Ska det verkligen vara 6 matskedar? Jag fick justera till det med mera fond för att få balans på smaken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Kul att du gillade den! Nu blev jag jätteosäker gällande vinägern, men tror nog jag tog det. Den reducerade ner den ljusa vinägern tillsammans med de andra ingredienserna och sedan smör. Tycker att vinet och honungen balanserade upp smakerna. Hm, kanske får göra om såsen för att dubbelkolla... ;-)

      Kram

      Radera
    2. Toppen om du kan dubbelkolla! Såsen gjorde hur som helst succé hos min syster och svåger boende på franska rivieran. Befinner mig hos dem och hade lyckan att få laga mat på underbara franska råvaror. Kalvkotletterna brynte jag och lät dem bräsera 10 minuter under lock ovanpå härliga juliennegrönsaker. Såsen blev kanon till detta och så "slarvigt" mosad potatis med smör och persillade-krydda därtill. Men det var din sås som gav mig inspirationen!

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.