söndag 28 september 2014

HÖSTLIG KYCKLINGGRYTA MED VITT VIN & BUTTERNUTPUMPA


Jag fullkomligt älskar vitt vin som smaksättning i mat. I fiskrätter och kycklingrätter passar det utmärkt. Gör att en annars ganska så alldaglig gryta lyfter sig till finmiddagsklass. Att grytan sedan innehåller både spenat och butternutpumpa gör det hela ännu bättre. En riktigt fin gryta som passar att ätas nu på hösten. Perfekt på en lite kylig söndag som i dag faktiskt.

Kycklinggryta med vitt vin och butternutpumpa
6 kycklingfiléer
1 liten butternutpumpa
1 gul lök
10 skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
4-5 dl kycklingfond
2 dl grädde
225 g färsk spenat
flingsalt & svartpeppar

Dela kycklingen i bitar och bryn i smör. Skala pumpan och skär i bitar. Finhacka löken och vitlöken och skär champinjonerna i kvartar. Lägg lök, pressad vitlök och champinjonerna i grytan med kyckling och fräs några minuter. Häll i vin och låt småkoka ytterligare några minuter. Lägg ner pumpan och tillsätt fond och grädde. Låt grytan puttra tills pumpan känns färdig. Håll koll så den inte blir överkokt. Smaka av med salt och peppar. Det sista som görs innan grytan tas från plattan är att spenaten vänds ner. 

Grytan serveras med fördel tillsammans med ett gott bröd, kanske ett Foccacia eller kanske ett Vik-vila-bröd.

Tycker man inte det är tillräckligt så kan man koka potatis och servera upptill, men vi åt grytan i djup tallrik, som en soppa. 


Ha en skön söndag!



//Malin








1 kommentar:

  1. Här har vi ditt recept ju, och shit vad gott det låter! Jag älskar också vitt vin som smaksättning. Men det är rätt gott att dricka rätt upp och ner också. Hähä. Trots att det inte bubblar. ;-) Nästa gång jag kommer över en pumpa ska jag testa det här. Kram på dig!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.