måndag 14 juli 2014

BACONLINDAD ÖRTFILÈ OCH TILL DET EN HET VITKÅLSGRATÄNG


I min drömträdgård skulle ha ett stort grönsaksland fyllt med diverse grönsaker i alla regnbågens färger. Varje morgon skulle jag gått ut med min korg och plockat in det jag kände för. Skulle gärna också haft ett potatisland där jag kunde rycka upp egensatta potäter. I min dröm har jag också frodiga blomsterrabatter som skänker både mig och andra mycket glädje och färgprakt. I min dröm är min hobby trädgårdspyssel och jag känner mig aldrig så avslappnad som när jag får påta i min trädgård iklädd blommiga jobbarbyxor med många fickor. 

Men... Ni som känner mig sitter nog och småskrattar nu för detta är ju inte jag. Eller visst hade jag gärna haft en fin ordnad trädgård, men jag är inte beredd att jobba för det. Väljer hellre en dag i solsängen eller på stranden, framför trådgårdspiffande. 

Lars är den som mest oroar sig för vår vilda trädgård. Jag är ganska nöjd med vårt trädgårdsrufs. Vi har i alla fall massa fina och välfyllda krukor runt om i trädgården och några palmer loch olivträd på altanen. 

Vi har också en välfylld örtlåda, vilket är lyxigt nog. Där kan jag knata ut och plocka vad jag behöver.


I lådan har vi persilja, mynta, timjan, rosmarin och oregano. I en kruka bredvid växer en ståtlig basilika. Fullt tillräckligt!

I förra veckan grillade vi fläskfilé som fick sällskap en massa färska örter innan den rullades in i bacon. 

Baconlindad örtfilé
500 g svensk fläskfilé
2 dl färska örter. Jag tog basilika, timjan & rosmarin
1 paket bacon
salt & svartpeppar
Basilikarapsolja från Gunnarshög

Dela filén i två. Ringla rapsolja över fläskfilén, salt och peppra. Hacka örterna och klappa in örterna i köttet. Linda in filén i baconskivor, fäst med tandpetare. 
Grilla köttet tills det uppnår en innertemperatur på 70 grader. 



Gott är ordet!


Till detta åt vi en vitkålsgratäng. Har gjort det flera gånger tidigare för det är så galet smarrigt! 

Het vitkålsgratäng
1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl créme fraiche
1 dl grädde
3 tsk sambal oelek
2 dl riven ost
salt, svartpeppar och Chili explosion

Strimla vitkålen och fräs i smör tillsammans med hackad lök och vitlök. Blandningen ska inte få färg bara mjukna. Häll i ugnfast form. Blanda créme fraiche, grädde och sambal oelek i en kastrull och låt koka upp. Häll såsen över kålen och toppa med riven ost. 
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. Toppen ska ha blivit härligt gyllene. 



Jag har skrivit om vitkålsgratäng tidigare, då med lite andra ingredienser. Jag tager vad jag haver hemma, så att säga. 

Vitkålsgratäng och lammfilé med gremolata

Mozzarellagratinerad vitkålgratäng


Ha en skön vecka!

//Malin











6 kommentarer:

  1. Gör som jag. Byt ut gräsmattan mot smultronplantor och gräslök och plantera bärbuskar däremellan, så kan du skörda utan överdrivet mycket arbete. Fin vitkålsgratäng som du gör, förresten!

    SvaraRadera
  2. Jag drömmer om en egen trädgård med bärbuskar, äppel- och körsbärsträd...Kanske någon dag :) Kram!

    SvaraRadera
  3. Vitkålsgratängen ja tack! Egen trädgård är så gött att ha... även om jag inte odlar så mycket som jag skulle vilja känns det bra med de bär och frukter man kan skörda från den. Kram på dig Malin och hoppas att ni njuter av sommarvärmen och semestern!

    SvaraRadera
  4. Det är samma här. Berra vill att trädgården ska se lite mer välskött ut och jag älskar att den ser ut som en naturtomt. Jag planterar marktäckare så jag slipper rensa ogräs. Jag har fått gå över till att odla mer i krukor eftersom sniglar och kaniner äter upp nästan allt gör oss. Men det är precis lika smidigt som i ett land.
    Vitkålsgratäng är så gott tillbehör till kött. Det har blivit väldigt lite kött hos oss i sommar så nu sa vi att nästa gång vi ska grilla får det bli en god köttbit.

    SvaraRadera
  5. åh va gott,dreglar här borta.vitkålsgratäng måste ja skriva på min todo lista.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.