onsdag 25 juni 2014

SALLAD MED SÖTT OCH SALT

 Efter att ha varit på semester i en vecka längtade jag efter att få laga mat igen. Men det var en välbehövlig paus, det kan bli för mycket i bland.



Jordgubbarna är så galet goda nu! Jag köper jordgubbar några gånger i veckan, riktigt nyttigt godis. Hade en plan att åka och plocka själv, men det har jag varje år och det har inte blivit av hittills. Jag får köpa mina liter helt enkelt.

I går gjorde jag en spännande sallad till grillningen där salt och sött fick samsas på samma tallrik. Riktigt j...a gott blev det också, pardon my language. 

Halloumisallad med jordgubbar och baconströssel
1 påse sommarsallad
1  bit gurka
7 skogschampinjoner
7 blandade småtomater i olika färger
1 färsklök
jordgubbar
1 fp halloumi
1 pkt bacon

Lägg sallad på ett fint fat, lägg över tomatklyftor, skivad gurka, skivad lök och skivade champinjoner. Lägg därefter på skivade jordgubbar.
Skär baconet i tunna bitar och stek på ganska bra. Lägg sedan på en bit hushållspapper.
Skär halloumi i skivor och stek i baconpannan. Placera ut bitarna på salladen och strö till sist över baconströsslet. Peppra lite lätt på toppen av salladen.




Till salladen blev det grillat kött, både fläskfilé och lövbiff. Lövbiff var första gången vi grillade, men det var inte sista. Blev riktigt gott, men inget kött som kan ligga någon längre stund på grillen. 

Jag körde liknande marinader på köttet, bara olika smak på rapsoljan och olika färska örter. Men typ samma, och väldigt gott.

Marinad till kött
1 dl smaksatt rapsolja (Gunnarhögs rapsolja)
1 dl japansk soja
1 dl färska örter
1 vitlöksklyfta
salt & svartpeppar

Blanda samman olja, soja och finhackade örter. Salta och peppra lätt. Häll marinaden över köttet och låt ligga i minst 6 timmar.

Jag körde timjanolja och färsk timjan till fläskfilén och basilikaolja och färsk basilika, rosmarin och oregano till lövbiffen.




Lite grillad färsklök är inte fel, gärna lite svart som på bilden. Jag delade löken och ringlade lite olivolja på snittytan, därefter saltade jag lite samt drog några varv med chili explosion-kvarnen. 

Tisdag som det var i går, krävde ju så klart dessert, så det fick det bli. Jordgubbar så klart. Jordgubbar och vispad grädde med vaniljpulver i, gott gottigottgott!

Det fick även bli lite gott i glaset faktiskt, det var dock en liten piccoloflaska och jag har ju semester. 




Mia Moscato är ett sött mousserande, friskt och vin med inslag av päron, fläder, pomerans och citrus. Bubblet passade verkligen utmärkt till jordgubbarna. Cavan tillhör Freixenet-familjen, och produceras i Katalonien norra Spanien. Tycker att Freixenet gör många trevliga mousserande viner, denna bland de sötare jag testat på. Gillar ni alltså söta mousserande viner så är detta ett vin för er. 

Lite roligt med piccoloflaska med skruvkork, som är behändiga att ta med sig ut på picnic i sommar. Vinet kommer även i 750ml flaska, på Systembolaget har den nr. 7897 och kostar 59kr. 




//Malin






7 kommentarer:

  1. Söta viner har jag lite svårt för, men bacon och halloumi är finfina grejer! Jag brukar strimla kalkonbacon och toppa halloumin med. Hur gott som helst! Fint att ni hade det bra på semestern. Så välbehövligt! Kram!

    SvaraRadera
  2. Jordgubbar i salladen är så gott, vi brukar göra en variant med getost, babyspenat och jordgubbar. Mmm!

    SvaraRadera
  3. Gott med halloumi och jordgubbar. Kram!

    SvaraRadera
  4. Mmm "gnisselost"! Jag älskar den!

    SvaraRadera
  5. Ser galet gott ut, måste provas! Här blir det också lövbiff ikväll!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  6. Grillad lövbiff, mmmmhm. Rubba den först och sen grilla, cker ju med typ 1 minut på varje sida (knappt!). Går snabbt som tusan.
    Och jordgubbar till maten. Briljant!

    SvaraRadera
  7. Vågen för sallader som denna, den salta osten till de söta gubbarna är ju oslagbart gott!
    Vinet har vi druckit några gånger och tycker att det är riktigt gott, så länge det dricks till rätt tillbehör eftersom det är så sött. Till starkare ostar är det kanoners gott.

    Kramar

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.