tisdag 13 maj 2014

KLADDKAKA MED LAKRITSKOLATOPPING



Det här receptet på kladdkaka använder jag mig av nästan varje gång jag ska baka kladdkaka. Jag brukar utgå från receptet och sedan lägga till toppingar och annat gott. Funkar i alla lägen. Den här gången blev det ett läckert täcke av lakrits- och chokladkola med flingsalt på toppen. Gott räcker inte att beskriva hur god den var. 

Kladdkaka
3 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
1 krm salt

Smält smöret. Blanda övriga ingredienser och rör till sist ner den smälta smöret. Smöra och bröa en form med avtagbar kant. Häll i smeten och grädda på 175 grader i ca. 20-25 minuter.

Lakrits- & chokladkolatopping
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
1 dl glykos
1 dl ljus sirap
2 msk kakao
1 msk lakritspulver
100 g choklad 70%
100 g mjukt smör

Blanda grädde, socker, glykos, sirap, lakritspulver och kakao i en kastrull. Låt kolan koka till den uppnår 116 grader. Men var försiktig när temperaturen närmar sig 110 grader, det går undan... 

Finhacka chokladen och blanda ner den i kolan tillsammans med rumsvarmt smör i kuber. Rör och rör och rör tills allt blandats och du har en glansig vacker kola. 
Häll kolan över den avsvalnade kladdkakan och toppa med flingsalt. 








//Malin



7 kommentarer:

  1. Mmm... jag tror dig! Låter riktigt god!

    SvaraRadera
  2. Gud vad gott det låter!

    SvaraRadera
  3. Yummy, ser otroligt gott ut! Kram!

    SvaraRadera
  4. Nää men nu är blir jag så sjukt sugen. Jag har gjort nån variant av den där och den är så sjukt god! Jag dör! Måste ha nåt gott nuuuu!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  5. Vilken kaka!! Mums!

    Och vilken Stockholmshelg!!
    Vi bor alltid vid Nybrokajen och läget är bara det bästa, men vi bor inte i svit...haha...Vilken skön lyx och en härlig upplevelse!
    Kul att se bilder från det hela!

    Kram Mariette

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.