onsdag 7 maj 2014

KLADDKAKA MED FÄRSKOST OCH VALNÖTTERÄr det inte tokhärligt att det finns speciella dagar för nästan allting? Finns det ingen så borde det inte vara så svårt att bara bestämma att det är så. Kolla först upp vilka dagar på året som är lediga, sedan är det bara att bestämma. Kan eventuellt vara så att det inte finns några lediga dagar kvar. Kanske att man då får höra sig för lite om man kanske kan få dela dag. Till exempel borde det finnas plats den 15 juni för då är det nämligen - Internationella jongleringsdagen och Naturismens dag. Borde den dagen inte också vara värd ett bakverk? 

I går var det i alla fall Hembaketsdag, en speciell dag för alla hemmabagare. En dag värd att firas med hissad flagga. Hm, kan man ansöka om att få allmän flaggdag på speciell dag tro?

Jag bakade så klart en kaka till mina kollegor. Vill ju inte att de ska tunna av, de små liven. Nej, gödas så det rullar fram är mitt motto. Går så där, då vissa av dem envisas med att även motionera och ha bra bra gener. Orättvist, men kvinnorna på mitt jobb tenderar att ha mer "problem" med vikten än männen. Grrr, orättvist är ordet!

Kladdkaka med färskost och valnötter
150 g smör
100 g mörk choklad, 70%
2 dl socker
3 ägg
1 dl hackade valnötter
2 dl naturell färskost (Jag använde Arlas)
2 dl mjöl
30 g vit choklad

Smält smöret och låt sedan hackad mörk choklad smälta ner i det varma smöret. Låt svalna något.

Vispa 2 hela ägg och en äggvita med sockret tills det blir vitt och pösigt. Vispa försiktigt ner chokladsmöret i äggen. Tillsätt valnötterna och rör därefter försiktigt ner mjölet i smeten. 

Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Häll i smeten i formen. 

Blanda färskost med en äggula och klicka sedan ut detta över kakan. Dra runt med en gaffel så att det blir mönster. 
Baka i ugnen på 175 grader i ca. 20-30 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten och lite fastare i kanterna. 

När kakan är färdig kan man, om man vill, riva lite vit choklad på toppen och ställa in den i ugnen så att chokladen kan smälta. Jag använde grillen i ugnen en kort kort stund.

Kakan blir nog kalasgod om den serveras med lite vispad grädde eller glass, men mina kollegor fick nöja sig med kakan som den var. 


Ps. I dag firar vi Radiodagen tillsammans med Ryssland, detta till minne av att Aleksandr Popov demonstrerade sin uppfinning radion denna dag 1895. Källa: Wikipedia

En radiokaka kanske skulle passa denna dag?
//Malin


5 kommentarer:

 1. Jag kan tänka mig att denna kaka gick hem hos dina kollegor. Ser hur god ut som helst. Kram!

  SvaraRadera
 2. härligt kollega du måste vara som bjuder på så goda saker...

  SvaraRadera
 3. Mina kollegor ska få nåt gott att mumsa på på måndag. Jag var tvungen att gå hem igår för jag har tappat rösten... Färskost lät otroligt gott att ha i. Jag såg det i nån reklam och då var det Polly i också!

  Kram jenny

  SvaraRadera
 4. Dig vill man inte ha som kollega ;) Kakan ser farligt god ut...

  SvaraRadera
 5. Kakan ser smarrig ut, trots chokladen. Typisk sån sak jag tar med till jobbet. Kan inte äta choklad själv, men pojkarna i teamet kan. Jag gillar att skämma bort dem! Problemet är att en av dem är LCHFare, det blir så orättvist! Jag brukar köpa en påse Babybel-ost till honom mellan varven. :)
  /Trollmamma

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.