tisdag 21 januari 2014

KYCKLINGGRATÄNG MED FRANSK SENAP, OST OCH BACON

I dag har faktiskt solen tittat fram ur molnen. Nästan så jag fick lite vårkänslor. Eller visst tusan, nu ljög jag. Inte om att solen lyste, men vårkänslorna som lite tidigt visade sig förra veckan är som bortgrusade. 

Snö och kyla gör att jag nu bara vill kura ihop i soffan på kvällarna. Har ingen ork till något. Har inte ens packat upp resväskan sedan helgen. Så tråkigt! Jag tycker det är trist att packa, men att packa upp går inte ens att förklara hur trist jag tycker det är. Nästan så jag hellre lägger allt i tvättkorgen, för att slippa lägga tillbaka det i lådorna. Då är det illa, för att tvätta, vika tvätt och sortera i lådor är dödens tråkigt. Ja, ni fattar väl? 

Men tur är att jag har mat att trösta mig med. Eller i alla fall att se fram emot varje dag. 



Jag fortsätter min gratängresa i dag med ytterligare en kycklinggratäng. Blev en mix av allt gott jag hittade i kylskåpet och i och med detta kan det inte bli annat än gott. 

Jag är riktigt stolt över att jag numera kan kalla mig tomatätare. Detta är något som för bara några månader sedan var omöjligt. Har varit känd som den som alltid plockar bort tomater, detta både synliga och knappt synliga. När jag som au-pair i London beställde hamburgare hette det "no pickles, no ketchup and no tomatoes, please". Utan ketchup mest för att de skulle tro att jag inte tålde tomater. 

Numera äter jag burgaren precis som den är och jag känner mig så duktig!



Kycklinggratäng med Fransk senap, ost och bacon
4 kycklingfiléer
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
3 tsk fransk senap
1 dl finhackad gräslök
1 pkt bacon
2-3 dl riven västerbottenost
3 tomater
salt & peppar

Dela kycklingfiléerna i två. Salta och peppra kycklingen och bryn bitarna i smör. Lägg över i ugnsform. Skär baconet i småbitar och stek "lagom" hårt. Strö baconet ovanpå kycklingen. Skär tomaterna i skivor och placera dem ovanpå kycklingfiléerna. Vispa samman grädde, creme fraiche, senap, gräslök och hälften av osten. Häll såsen i formen. Toppa med riven ost. Grädda i 200 grader i ca. 25-30 minuter. 

Serveras till antingen sallad, potatis, ris eller pasta. Allt funkar! Jag råstekte brysselkål i smör, som jag serverade upptill. 








//Malin



11 kommentarer:

  1. Vilka härliga bilder! Blir hungrig på en gång, kycklinggratängen kommer garanterat testas

    SvaraRadera
  2. Hej Malin!

    Så kul att ses på mässan!
    Tur du höll ögonen öppna!

    Hoppas du kom hem med en bra känsla över alla fina inköp och med mycket inspiration!

    Kan bara hålla med dig om att det är dötrist att packa upp...suck...usch och fy...

    Vad du är duktig som börjat med LCHF, tyckte du såg superdupersnygg ut dock så det syntes verkligen inte att det behövdes dra åt svångremmen.

    Du bjuder alltid på så bra matinspiration!
    Tack för det!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  3. Haha, ja och lyckas du äta tomaterna som finns nu har du lyckats riktigt! Tänk en riktigt solvarm tomat i augusti... Åh, längtar!

    SvaraRadera
  4. Men visst är det tråkigt att packa upp?! Min väska har stått i sovrummet sedan vi kom hem i söndags, men jag åker ju vidare på torsdag så jag var tvungen att packa upp den idag haha. Brukar dock göra som du säger och slänga ner allt i tvättkorgen. Får vara ett senare problem, tänker jag… Kram! Och heja dig som har börjat äta tomat!

    SvaraRadera
  5. Den kycklinggratängen måste jag prova!!!

    SvaraRadera
  6. ser väldigt gott och enkelt....
    det gillar vi
    ha en go onsdag

    SvaraRadera
  7. Detta gillar jag skarpt! Gratänger är bland det bästa som finns - så tack! Och grattis till att du äntligen har hittat till tomatens förlovade land :-)

    Trevlig kväll - kram!

    SvaraRadera
  8. Gratäng är gott - färsk tomat tycker jag inte är gott! Puss och kram!

    SvaraRadera
  9. Gratängresa låter som en trevlig resa, i alla fall mycket god att packa upp från. Tänk så härligt det är när man plötsligt upptäcker nya smaker och ingredienser som man tidigare inte gillat. Så var det för frun här med indiska kryddor och för herrn med blodkorv.
    Alla ingredienserna i gratängen gillar vi i alla fall och tycker att den låter smarrig!

    Kramar

    SvaraRadera
  10. Ja, ens smak ändras verkligen med tiden. Undra vad det är som gör att det blir så. Bra att du börjat gilla tomater för det är toppen i så mycket. Och som Sara skriver solmogna tomater på sensommaren - ljuvliga!
    Gratängen låter i alla fall supergod!

    SvaraRadera
  11. Den här skall absolut testas. Ha det gott, vännen!
    Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.