onsdag 15 januari 2014

CHOKLADTERRIN MED VANILJKRÄM OCH KARAMELLISERADE MANDLAR


I dag tänkte jag slänga in nyårsdesserten här på bloggen. Har liksom inte blivit av innan. Hittade det här receptet hos Arla och fattade direkt tycke för den. Inte mycket man kan säga emot detta tycker jag. Allt av det bästa på en och samma tallrik. Det är en lätt dessert att göra men den tar lite tid. Ska göras dagen innan den ska bjudas på. 

Chokladterrin
4 1/2 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
300 g ljus choklad
300 g vit choklad

Vaniljkräm
1 vaniljstång
1 dl smetana
1 dl vispgrädde

2 msk florsocker

Värm 2 dl grädde och smält den mörka chokladen i den. Häll smeten i en plastad avlång form ca 1 1/2 liter och låt stelna. Värm 1 1/2 dl grädde och smält den ljusa chokladen i den. Häll i formen och låt stelna. Värm 1 dl grädde och smält den vita chokladen i den. Häll i formen. Låt terrinen stå över natten så att den stelnar ordentligt.


Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen. Vispa med elvisp till krämig konsistens. Skär skivor av terrinen med varm kniv. Servera med vaniljkräm, karamelliserade mandlar och passerade hallon. 




Karamelliserade mandlar
1 påse mandlar
1 1/2 dl vatten
1 dl socker
smör
flingsalt

Skålla och skala mandlarna. Låt dem sedan småkoka 45 minuter i vatten och socker. Ta upp dem med en hålslev och stek dem sedan gyllene i en stekpanna med smör. Se upp så de inte blir för brända.
Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Grovhacka mandlarna och garnera terrinen med dem.

Mandlarna blir goda som godis! 




Ett av de olika mousserande vinen vi drack under kvällen. Mycket gott! Här hittar ni det! 




Vi hann också sätta i oss en kaffedrink med den nya Baileys Chocolate Luxe. Jag är i vanliga fall inte särskilt förtjust i likörer och absolut inte i kaffe, men kombinationen var en hit! Den nya Baileys med Belgisk choklad finns nu på Systembolaget med art. nr 759.

I morgon åker jag och Lars till Stockholm för att besöka Formex-mässan. Jag hoppas hitta massa fint till Annies Stuga. Men inte bara det, jag hoppas också äta och dricka riktigt gott under helgen! Blir inga inlägg på bloggen under helgen, men absolut på Facebook. Så leta upp både Annies Stuga och Malin´s Diner där, så ska jag hålla er uppdaterade på både inredning och mat.




//Malin


10 kommentarer:

  1. En lyxig dessert! Ha det så trevligt i Stockholm. Kram

    SvaraRadera
  2. Vilken lyxig dessert:) Och snygg! Precis som du!
    Ha så skoj i Stockholm. Hoppas du får njuta av riktigt god mat.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Bara ordet terrin låter ju så lyxigt och lite avancerat också, en dessert att glänsa med alltså:) Fantastiskt gott låter det i alla fall, och bubblet kan vi inte mer än hålla med på, väldigt gott är det.

    Ha en fin helg i Stockholm,
    kram på dej Malin

    SvaraRadera
  4. Ser supersnygga ut och låter ändå inte så trixigt att göra. Det gillar jag! Ha en riktigt bra helg i Stockholm, kram!

    SvaraRadera
  5. Hittar inte ett enda fel faktiskt, och de när nötterna!!! Ha en härlig helg här i Stockholm där snön vräker ner just nu :-) Hoppas att något av restaurangtipsen lockar och att ni testar åtminstone Trattorian!

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Åh, hoppas ni har det grymt på Formex! Fick hoppa det i år eftersom jag är i fjällen men det är alltid lika kul att komma dit. Kram!

    SvaraRadera
  7. Hjälp så gott det där såg ut!! :)) Kanske måste försöka mig på nåt liknande även fast jag aldrig lyckas särskilt bra i köket är jag rädd... Åtmisstonne semlor måste jag försöka mig på för jag får faslig abstinens varje semmelsäsong , och de finns ju tyvärr inte att köpa här i Skottland :(

    SvaraRadera
  8. Wow! Vilken dessert!
    Bubblet håller jag med om. Mycket prisvärt.
    Stockholm har jag sett på IG att det var toppen!
    Kramar.

    SvaraRadera
  9. Vilken fantastisk dessert, mums säger jag bara. Och baileys med choklad, det måste jag prova!!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.