måndag 20 januari 2014

CHOKLADKOLAPAJ MED MJÖLKCHOKLAD



När vi har "Födelsedagbarn" på jobbet är det upp till kollegorna att baka kaka för att fira. Inte mer än rätt tycker jag. Jag tog på mig första baket, så har jag gjort min del. Resterande bjudningar till kollegorna gör jag när jag känner för det eller när jag gör en frystömning. 

Har sagt det innan och säger det igen. Jag har väldigt tacksamma kollegor när det gäller att bjuda på godsaker. Bjöd på banankaka i förra veckan och den tog slut i ett nafs, 4 stycken män som delade på den... 

Den här pajen tog inte slut första dagen, utan räckte till fika även dagen efter. En ganska så mäktig paj, ännu mer om man dessutom lägger till lite vispad grädde. Grädde är nästan tvunget faktiskt, allt blir bättre med en klick grädde. 

Chokladkolapaj med mjölkchoklad
75 g smör 
1/2 dl florsocker 
1 1/4 dl mjöl 
1/4 dl kakao 
1 msk vatten

Fyllning
50 g smör 
1 dl grädde 
1 1/2 dl socker 
1/2 dl ljus sirap 
1 msk kakao 

Ganache 
100 g mjölkchoklad  
1 dl vispgrädde 

Ställ ugnen på 200 grader.

Blanda ihop smör, florsocker, mjöl och kakao i en matberedare. Häll i vattnet. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter. 

Smöra en pajform och tryck ut degen i den. Täck kanterna med alu.folie och förgrädda pajformen i 6–8 minuter. 

Smält smör i en kastrull och rör i grädde, socker, sirap och kakao. Låt blandningen koka till 119–121 grader. Använd en stektermometer för bästa resultat. Kolan bör inte koka för länge, då blir den för hård. 
Ta av kastrullen från värmen och låt kolan svalna i några minuter.

Häll den avsvalnade kolan i pajskalet och låt den svalna helt.
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och häll över chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt chokladen svalna lite innan den hälls över kolan. Låt svalna och garnera sedan med riven choklad.

Recept från Elisabeth Johanssons bok "Choklad", 2012. 





//Malin



9 kommentarer:

  1. Vilken lyxig paj och gärna med grädde eller vaniljglass till :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Gud den såg himmelsk ut! Gillar hennes recept!
    Önskar dig en fin vecka!
    Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Men lägg av nu, vi sitter ju nästan och slickar på skärmen här! Tur, eller otur kanske beroende på hur man ser på saken, att vi inte jobbar på din arbetsplats, då hade kilona rasat på och inte av oss:)

    Kram på dej Malin!

    SvaraRadera
  4. Wow. Nu är det jag som fixar och trixar lite i fikalistan på jobbet så det är min tur snart!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker att du ska börja jobba på mitt jobb och bara så du vet så fyller jag år i mars;-) Och jag vill jättegärna ha chokladpaj då!

    SvaraRadera
  6. Oh LORD vad god den här ser ut! Och jag brukar vanligtvis inte vara överförtjust i chokladkakor, men den här ser sådär seg och god ut inuti. Mmmm.

    SvaraRadera
  7. Ser helt ljuvlig ut! Tänk om jag skulle få ihop en sådan till fredag och bjuda mina kollegor på! Mmm....

    SvaraRadera
  8. Den såg riktigt smarrig ut, vännen.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Jösses, så gott det ser ut! Har tänk att köpa Elisabeth Johansson choklad-bok, hennes recept brukar alltid vara smarriga :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.