torsdag 4 juli 2013

RUSTIKA BAGUETTER


Vissa dagar i mitt liv är ganska så intensiva, mycket ska hinnas med. I dag är en sådan dag. Den här sommaren har vi nämligen bestämt att vi ska hitta på roligheter alla veckans dagar. Då menar jag inte varje dag, utan att vi inte ska spara allt till helgerna. Så i kväll får vi besök av underbara människor, då det ska grillas, drickas vin och pratas strunt till sena kvällen. 

Till saken hör också att jag nu har öppet butiken mer eller mindre varje dag. Blir alltså lite att pilla med mellan kunderna i dag. 

Brödet började jag med redan i går kväll, en fördeg skulle sättas. Sedan bakade jag klart det på förmiddagen i dag. Detta ska jag använda till förrätten, men det kan jag inte skriva här vad det blir. Inte ännu, men det kommer. Receptet på brödet kommer från Leila Lindholm. 

Rustika baguetter
Deg 1 
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

Deg 2
15 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1
1 msk salt
1 msk strösocker
7–8 dl vetemjöl special
Flingsalt

Deg 1 
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät.
Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rums-temperatur eller i kyl över natten.

Deg 2
Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
Tillsätt deg 1, salt, strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen i maskin på låg hastighet i cirka  15 minuter.
Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 240 grader.
Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till  en rektangel.
Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa  till ändarna.
Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.

Sänk temperaturen till 200 grader när bröden fått lite färg.
Grädda tills baguetten sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter, låt svalna på galler utan bakduk.



Jag har också täckt och garnerat en tårta i dag. Ett av mammas dagbarn ska sluta hos henne och flickan önskade sig en fin tårta. Visst skulle hon väl få det då. Vaniljbottnar med mjölkchokladfluff och mosade jordgubbar fick det bli. Täckt med rosa marsipan. 


Ha en underbar dag!

//Malin












7 kommentarer:

  1. Vilka fina baguetter, de ser så härligt knapriga ut! Och vilken snygg tårta, du kan du :) Kram

    SvaraRadera
  2. Jag får titta lite bättre kanske ;)
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  3. Bra plan, det där att inte spara allt roligt till helgerna! Det borde man anamma, oavsett årstid.
    Vad bakningssugen jag blev när jag såg dina fina baguetter! Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Vilken kanonplan, den borde du lanserat och sålt! Nej, men faktiskt så är det många som hade behövt tänka som du och passat på att göra något skoj varje dag, det ska man nog se till att göra även när det inte är semester... Lever man bara för helgerna så är det ju lite sorgligt, de andra veckodagarna är ju fler och att göra dom mindre roliga är ju galet! Mer kul mitt i veckan:)
    Tårtan är ju så fin, vilket pillgöra. Och bröden ser väldans goda ut, men det är inget för människor med dåligt tålamod (läs Mårtenssons) att vika, trycka och dona:)

    Ha nu det riktigt roligt, oavsett veckodag,
    kramar

    SvaraRadera
  5. Tycker det låter som en god idé att göra något roligt varje dag. Bra där vännen! Rustika baguetter gillas och smakar de som de bröden vi fick när vi hälsade på er så är de galet goda! Hoppas vi ses snart eller? Kramar till er alla!

    SvaraRadera
  6. Mmm...så gott med baguetter! Speciellt efter ditt recept!
    Och tårtan ser fantastiks ut! :)
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Verkligen fina baguetter, blir picknick-sugen :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.