onsdag 1 maj 2013

VALBORGSMENY - DUMPLINGS, FÄRSKA VÅRRULLAR OCH KYCKLINGSPETT MED JORDNÖTSSÅS


På bloggträffen i Göteborg åt jag dumplings för första gången i mitt liv och kände direkt att det inte vara sista. Blev lovad att det inte var särskilt svårt utan att jag lätt skulle klara att göra det själv hemma. Så så fick det blir! Valborgsmaten fick bli en crossover med olika asiatiska rätter.

Det blev så gott, så gott! Åt gjorde vi tills magen stod i kvadrat och sedan åt vi lite till. 

Det är lite pysslande med både vårrullar och dumplings, så jag rekommenderar att ni har gott om tid. Något jag hade mindre gott om. Kom hem från jobbet klockan tre och lämnade efter det inte köket inna gästerna kom.

När gästerna kommit gick vi ner till restaurangen en sväng. Tanken var att vi skulle vidare till Valborgselden, men vi kom aldrig längre än till baren...

När vi en stund senare kom hem var det dags för ångning av dumplings och det tog sin lilla tid det också. 





Kinesiska fläskdumplings ca. 30 st
400 g fläskfärs
2 cm riven färsk ingefära
1 stor vitlöksklyfta, riven
2 salladslökar, finhackade
3 dl jättefinhackad vitkål och några hela blad till ångkokningen
1 msk socker

1 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 msk risvinäger
2 msk sesamolja
1 paket färdiga dumplingdegplattor. (Jag köpte frysta i en asiatiskt mataffär. Där köpte jag även ångkokarmojängen i bambu). 

Blanda samman de sex översta ingredienserna. Rör sedan ihop soja, vinäger och sesamolja. Häll detta över färsröran och blanda samman. 

Lägg en liten klick färs i en dumplingdegplatta, blöt kanterna lite och tryck samman. Jag hade ingen teknik alls på detta den här gången, hade helt enkelt inte tid. Vill ni snajsa till era dumplings så gå in på Beatas blogg, där hittade jag receptet på dumplings och en av dippsåserna. Beata min nyaste bloggvän från blogghelgen i Göteborg. 

Jag ångade alltså mina i en bambubox som jag satte ovanpå en gryta med kokande vatten. Jag lade dumplingsen på vitkålsblad, detta för att de inte skulle fastna. I cirka 8-10 minuter ångades de för att bli klara. 




Dippsås
3 msk ljus soja
1 msk socker
1 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
chiliflakes

Blanda samman alla ingredienser och dippa på!





Något som nu är lite av en ny favorit här hemma är de här färska vårrullarna. Riktigt fräscha med smaken av koriander och den färska krispiga isbergsalladen. Detta kommer jag absolut göra om och rekommenderar er att testa.




Färska vårrullar
400 g fläskfärs
3 msk ljus soja
6 korianderrötter 
3 salladslökar
4-6 msk hackad koriander
2 dl finhackad vitkål
Isbergssallad
böngroddar i konserv
runda rispapper

Korianderrötter fanns på koriandern jag köpte i den asiatiska matbutiken i Falkenberg, men borde finnas i alla korianderkrukor kan tyckas. Den koriander jag köpte är importerad och ligger i påsar, inte i kruka med jord i. Att använda rötterna rekommenderade kvinnan i butiken. Bor ni i Falkenberg så måste jag rekommendera er att åka till den asiatiska mataffären på Nygatan. Kvinnan i butiken är så vänlig och hjälpsam och det mesta är riktigt billigt. Dessutom är det så roligt att handla i affären, massa roliga nya saker och smaker. 

Fräs färsen och tillsätt sojan. Finhacka korianderrötterna och salladslöken och blanda ner i färsen tillsammans med vitkålen och koriandern. Låt småputtra några minuter. 

Doppa ett rispapper i taget i varmt vatten tills det blir mjukt och genomskinligt. Lägg på strimlad isbergssallad ovanpå och därefter färs och några böngroddar. Rulla rispappret till en vårrulle och lägg åt sidan. Upprepa tills all färs är slut. Servera vårrullarna ganska snart efter att du rullat klart alla. De kan förvaras täckt med en fuktig handduk i kylskåp i upp till två timmar.






Vietnamesisk dippsås - Nuoc cham
1 röd chili 
1 skalad vitlöksklyfta 
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft

Finhacka chili och vitlök och blanda med sockret. Häll på kokande vatten och rör runt tills sockret löst sig. Blanda i fisksås och limesaft. Smaka av.




Nästa rätt gjorde jag mest för barnen skull, men den åt vi alla av. Riktigt gott även det, framför allt såsen som man kunde ätit med sked. 

Kycklingspett
1 kg kycklinglårfilé
3 dl kokosmjölk
3 tsk gul curry
1 tsk ingefära

Blanda samman kokosmjölk, curry och ingefära. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg ner i marinaden. Låt marineras i minst en timme. Trä sedan upp kycklingen på spett och lägg på bakplåtsklädd plåt. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca. 10 minuter. Vrid upp värmen och sätt på grillfunktionen de sista minuterna. Tänk på att alla ugnar är olika. Håll koll på spetten under tiden i ugnen, så det inte bränns.







Jordnötssås
1 liten gul lök
2 st vitlöksklyftor
lite olja
2 tsk röd thaicurry
1 tsk ingefära
4 dl salta jordnötter
2 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
1 1/2 tsk honung
400 ml  kokosmjölk (inte light)
1 dl vatten
1/2 citron, saften
salt


Kör jordnötterna i en mixer så de blir väldigt finhackade.
Hacka lök och vitlök fint och fräs i lite olja i en kastrull.
Häll i curry och ingefära och fräs någon minut till.
Blanda sedan i resten av ingredienserna, förutom citron och salt, och rör om.
Låt det sjuda i ca 15 min, rör om då och då. Var försiktig, såsen bränner lätt i botten.
Pressa i saften från citronen och smaka av med salt.

Receptet hittade jag på Tasteline



Nu känner jag att jag gärna satt i mig samma meny i kväll. Blir riktigt hungrig av att titta på bilderna och läsa recepten. 

Desserten kommer jag lägga ut i morgon, då den inte riktigt passar in i temat. Efterrätten kommer nämligen från Venezuela.



Njut nu av det sista av 
1:a maj

//Malin







8 kommentarer:

  1. Åh, så mycket gott du lagat! Kram

    SvaraRadera
  2. Så mycket gott ni ätit. Jag vill också göra dumplings fast vegisar då... måste kunna experimentera lite själv kan tyckas... ska jag ge mig i lag med framöver! Kram på dig!

    SvaraRadera
  3. Herregud, så mycket gott! Kan förstå att du blev mätt! Man bara äter och äter!!!

    SvaraRadera
  4. Hoppsan, Malin, så många godsaker du har fått till här då! Vi blev också väldigt förtjusta i som där dumplarna, kanske får bli ett framtida projekt i köket. En ångkokarmojäng finns sedan ett bra tag i skafferiet, helt oanvänd är den dock... bör ju ändras snarast!
    Härligt när man kan resa över jordklotet med hjälp av maten, passar oss perfekt!

    Kramar

    SvaraRadera
  5. Wow, vilken mat! Allt vill jag smaka och testa laga! Så hela inlägget bokmärks nu på en gång! :)
    Ha en toppen dag! kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Jag flyttar in hos er. Ok? Ok! Mat precis i min smak!
    Om jag älskar Apan? Oh yes!

    SvaraRadera
  7. Jag är helt galet imponerad av din meny. Fixade efter jobbet?! - OMG. jag får nästan magsår av stress bara jag tänker tanken på att jag ska "svänga ihop" dumplings på kort tid innan gästerna kommer. Jag hade älskat all mat på menyn det är jag helt säker på. Du är grym på temamiddagar!

    SvaraRadera
  8. Jag är svag för dumplings såväl som färska vårrullar, vilken frestande valborgsmeny!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.