söndag 19 maj 2013

RABARBERMAZARINTÅRTA


Jaha, nu blir det ett recept med rabarber igen då. Men visst är det väl nu de är som allra bäst, så bäst att passa på. 

Mazarin är nog bakverket som ligger tvåa på min fikatopplista. Kanelbullen ligger på förstaplatsen, och där lär den stanna. Tvåan och trean varierar lite, men mazarin och någon slags biskvi brukar få slåss om den placeringen. Får nog bli till att baka biskvier snart.

En stor mazarintårta är perfekt bjudkaka, behöver inte vara mer än den. Den är lite festligare än andra bakverk, och lite godare än andra bakverk dessutom.

Rabarbermazarintårta
botten:
3 dl mjöl
3 msk socker
125 g smör
2 msk citron, pressad

fyllning:
4-5 rabarberstjälkar
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
1 st citron, rivet skal
4 st ägg
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver

glasyr:
200 g florsocker
1 msk citronsaft
1-2 msk vatten


Blanda mjöl och socker i matberedare. Tillsätt smöret i små kuber. Mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt citronsaften och arbeta snabbt ihop till en deg. 
Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 175°. Förgrädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning: Ansa och strimla rabarbern. Riv mandelmassan. Vispa ihop mandelmassa, smör och citronskal. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner  i smeten. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Fördela rabarbern i smeten.
Grädda i ca. 30 minuter mitt i ugnen. 
Glasyr: Blanda florsockret med citronsaften och häll försiktigt i vattnet lite i taget, tills glasyren blir lagom tjock. Bred glasyren på kakan när den svalnat helt. 

Recept: alltommat.se


I dag ska jag nog baka banankaka med mandelmassa. Har några bruna bananer i fruktskålen.


//Malin





9 kommentarer:

  1. Snygg också. Jag gillar att masaringlasyr ger lite lacklock på kakor och bakverk. Låter gott med rabarber också.
    Ha en skön söndag!
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Ja, tack, vill gärna ha en bit. Jag älskar bakverk med rabarber. Kram

    SvaraRadera
  3. Ohh, du lockar med så goda saker Malin :) Rabarber är verkligen som bäst nu, kram på dig!

    SvaraRadera
  4. Jag (Anki) minns, med nostalgisk saknad, tiden då jag jobbade på café och åt nybakade, ljumna mazariner så det fullkomligt sprutade ur öronen. Konditorn bredde alltid på ett megatjockt lager glasyr eftersom han visste precis hur mycket jag älskade det... En av de få anledningar till att jag skulle överväga att ställa mej där igen:)
    Funderar på om vi skulle ta och testa göra egna kanske... Rabarber i låter ju som perfekta brytningen till det söta.

    Kramar till dej

    SvaraRadera
  5. Oh, vad gott det låter med en sådan kaka! Livsfarligt gott! Vad du frestas! ;)
    Ha en fortsatt fin söndag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Gjorde din rabarberpaj igår ( den knäckiga)! Blev mycket god o uppskattad av gästerna! Tack! Kram

    SvaraRadera
  7. Jag har inte kommit mig för att baka något med rabarber än i år... MÅSTE göra detta snart. Och Rabarbermazarintårta, flera goa grejer i ett...

    SvaraRadera
  8. Mazarin är min fika favorit så denna ska jag prova, det ligger en bunt rabarber framför mig på bänken dessutom!

    Kram jenny

    SvaraRadera
  9. Jag äter helst småkakor, men mazariner är gott så detta recept föll mig helt i smaken! Jag har inte riktigt kommit igång med mitt rabarberfrosseri ännu. Men denna kaka ska jag testa!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.