torsdag 2 maj 2013

CRÈME CARAMEL - EN DRÖMDESSERT



Vissa desserter är jag barnsligt förtjust i och crème caramel är en av dessa. Crème brulee en annan. Söt och sliskigt ska det vara, något lätt efter maten funkar inte för mig. Eller de flesta efterrätter funkar för mig om jag ska vara ärlig...

När jag då hittade ett recept på créme caramel, som dessutom innehöll kondenserad mjölk, kände jag att jag var tvungen att testa det. Tur var väl det, för god var den. Till den serverade jag ett knäckflarn, som var rena godiset. Både recepten kommer från Allt om mat

Crème Caramel från Venezuela
Till formen
2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Smet
5 dl mjölk
6 st ägg
1 burk söt kondenserad mjölk, (397 g)
3 msk vaniljpulver
3 msk mörk rom

Garnering
hackade pistachnötter 

Sätt ugnen på 175° och ställ samtidigt in en liten långpanna fylld med vatten (vattenbad) mitt i ugnen. Koka socker och vatten i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Koka tills det blir gyllenbrun caramel, 5-10 min. Ca. 115 grader är lagom, kokar den för länge blir det knäck.
Häll caramellen i en liten avlång form, 1 liter - OBS! formen blir snabbt het. Vicka på formen så att caramellen kommer upp en bit på kanterna.
Vispa ihop ingredienserna till smeten och häll den i formen.
Grädda i vattenbad ca 50 min i mitten av ugnen. Lägg ett bakplåtspapper över formen så att ytan inte blir mörk. Låt sedan svalna. Var noga med att lossa kanterna innan efterrätten stjälps upp. Garnera med lite grovhackade pistaschnötter.



Knäckflarn 7-8 stora flarn
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel
1 dl mandelspån

Blanda alla ingredienser utom mandel i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på medelvärme tills en droppe smet hälld i ett glas kallt vatten blir till en seg kula, ca 15 min. Rör inte för ofta i smeten, då kan den sockra sig.
Blanda i mandel och häll ut smeten på bakplåtspapper till långa sticks. Strö över mandelspånen. Låt svalna och lossa sedan försiktigt från papperet.




I kväll ska jag ut och äta med tjejkompisarna. Vi ska till Syrran & Brorsan, en nyöppnad tapasrestaurang i Falkenberg. Ska bli spännande, mysigt och gott. Alltid trevligt med lite tjejsnack!




//Malin


8 kommentarer:

  1. Det ser ju ljuvligt gott ut! Kram

    SvaraRadera
  2. Mmm...det här låter ju hur gott som helst! Älskar att använda kondenserad mjölk i desserter! :)
    Receptet är sparat! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Men vet du Malin, detta receptet känner vi igen, det har vi helt säkert också liggande någonstans i vår efterrättsmapp, i alla fall ett liknande recept. Men det bästa är ju att nu behöver vi ju inte leta efter det när andan faller på, vi kan ju bara kika här:) Just romen och den kondenserade mjölken lockar lite extra.

    Hoppas du får en riktigt trevlig kväll,
    kramar

    SvaraRadera
  4. Åh jag har en burk kondenserad mjölk här hemma utan planer...hm men ingen rom och dricker det så sällan. Men det kan nog bli gott i alla fall!
    Tack före receptet :)
    Lena från Make a head food

    SvaraRadera
  5. Ojojoj, så gott! Min mormor lagade alltid denna dessert. Minnen...

    Jag har också varit på lokal ikväll - Doktor Glas. Musselfrossa med tryffel i såsen. Inte dumt! Kram!

    SvaraRadera
  6. Det där såg gott ut! Jag var också ute och åt med tjejkompisar igår, råbiff på franskt vis, gott men kan aldrig bli samma som svensk när man själv får blanda den perfekta tuggan!

    Önskar dig en underbar fredag!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  7. Läcker kombination just det där med mjukt och så något knaprigt. Förstår att det är en drömdessert, måste nog tipsa Mannen :-)

    Hoppas du får en fin helg!

    Kram

    SvaraRadera
  8. Men den här såg ju fantastisk ut! Älskar dessutom nötter // UllanBullan testar i köket

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.