torsdag 4 april 2013

HEMMAGJORDA MÜSLIBARS


Jag går i valet och kvalet om jag ska börja äta nyttigt igen. Ha ha, låter ju illa. Precis som om jag äter snabbmat varje dag och frossar i kakor och godis mellan målen. Så är det ju inte, inte riktigt så illa i alla fall...

Måste hitta goda alternativ till kakor och sötsaker. Att ta en riskaka till kvällsteet lockar liksom inte. Visst är äpplen gott, men inte som en bit choklad. Visst, fruktsallad är ju riktigt gott, med grädde eller glass till. Hm, varför ska det vara så svårt.

De här müslikakorna är faktiskt både goda och nyttiga, till och med choklad innehåller de. 

Müslibars
1 ägg
1/2 dl flytande honung
1/2 dl rörsocker
2 1/2 dl dinkelflingor
3 dl Risenta GI-smart müsli med gojibär, pumpa- &
solroskärnor,mandlar, hasselnötter, guinoa och bovete. (Valfri
müsli
1/2 dl rapsolja

Till garnering:
100 g mörk choklad (70%)

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, honung och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.

Välj din favoritmüsli, eller blanda i torkad frukt, kärnor och nötter i samma mängd. 

Lägg bakplåtspapper i en mindre form, ca. 20*20 cm. Lägg i smeten och platta ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen i ca. 20-30 minuter.
Stäng sedan av ugnen och låt formen stå kvar på eftervärme tills form och "kaka" svalnat helt. Skär i bitar med vass kniv och garnera med smält mörk choklad.






Jakten på nyttiga snacks kommer att fortsätta...


I kväll blir det inget nyttigt alls. Svärmor fyller år och jag ska äta smörgåstårta och morotskaka. Jag har bakat två morotskakor, mina ätbara presenter till henne. Sedan är det fredag i morgon, vilket kräver onyttigheter och efter det helg. Och det vet ju alla vad det betyder... GODIS!

//Malin

18 kommentarer:

  1. Vilka fina bars du bakat! Skulle gärna ha smakat. Ja, godis blir det i helgen :) Kram

    SvaraRadera
  2. Åhhh vilka fina bars gahhh vill ha : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Låter som ett bra alternativt till godis! Barerna blev väldigt fina!

    SvaraRadera
  4. Svårt att hålla sig nyttig med alla helger till höger och vänster, tycker jag. Jag äter aldrig socker på vardagarna (alltså inget sockrat, inget godis, inga kakor osv) men efter påsken har jag också slarvat. KRAM!

    SvaraRadera
  5. Jag äter alldeles för mycket socker eftersom jag bakar hela tiden...

    De där såg superfina ut, ska prova! Vore kul om barnen skulle gilla hemgjorda sådana. Med tanke på alla mellis man skickar med till matcher och träningar och allt vad det är!

    Ha en fin fredag Kram Jenny

    SvaraRadera
  6. Kan nog lätt kännas lite så annars efter påsk att man inte gör annat än äter en massa gott och onyttigt... Såna här bars är ju förträffligt. Perfekt när blodsockret går ner. Har sett härliga bollar hos Amy också, men har inte hunnit prova ännu. Nu har jag ännu mer att testa!

    Ha en trevlig helg och gott firande med svärmor!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  7. Ser supergoda ut! Dessa måste jag testa för här hemma äts den hemgjorda müslin nästan som godis.
    Sen vi började äta mat med lägre GI, alltså mkt lite snabba kolhydrater, så finns inget sug efter nåt. Är nästan aldrig hungrig, ja om det inte går galet lång tid mellan måltiderna. Men oftast handlar det om som en slags sockeravgiftning för att slippa suget. Och då kan man behöva utesluta vitt mjöl också under ett par veckor.
    Eller träna. För även om du behöver mer energi när du tränar så blir man inte lika sugen på onyttigheter efter träning.
    Ha en skön helg. Kram.

    SvaraRadera
  8. I hear you, sister! Man behöver ett par veckors "avgiftning", som Remsan skriver, sen går det mycket lättare. Bara man tar sig över den där kullen... Nu har jag lyckats undvika godis (som är min största fälla, kakor är inte alls samma sak) i några veckor och det börjar bli lättare. Ett äpple är sött nog! Jag har dock letat efter ett bra, enkelt recept på bars, tack!

    SvaraRadera
  9. Ack, ack, ack vad jag har blivit en riktig gottegris nu... dags för skärpning och detox! Dessa bars ser helt underbart goda ut och att de är nyttiga gör väl saken helt klar vännen! :) Löv it och kommer göra de i framtiden. Önskar er en riktigt trevlig helg... snart ses vi tjoho roomie, kram!

    SvaraRadera
  10. Mm gott, ja jag gör också tappra försök att inte äta så mycket onyttigt;)
    Ha en riktigt bra dag
    Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  11. Verkar inte bara vara jag som känner att det blivit lite mycket för sött under och efter påskhelgen... Men nya tag nu! :)

    SvaraRadera
  12. Bars har jag letat efter ett bra recept på länge. Det ger ju bra energi efter träning och det får ju gärna smaka som godis också!
    KRAM

    SvaraRadera
  13. Har just gjort ditt goda recept på nyttigare bars... Undrar om det räcker att de svalnar ell måste ugnen inna bli KALL, innan jag tar ut kakan och häller på chokladen?

    Vill inte vara anonym, vet bara inte hur man lägger IBM kommentarer ..
    Med vänlig hälsning,
    Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Barsen behöver kallna helt innan chokladen ringlas på. De är ganska smuliga så de står och torkar lite långsamt i ugnen innan chokladen ringlas på. Dessutom stelnar chokladen bättre på kalla bars.

      Hoppas du blir nöjd! Kul att du kommenterar, alltid kul att höra från de som läser och lagar "min" mat.

      Kram kram

      Radera
  14. Är det lugnt om man lånar receptet och bilden till sin egna blogg? :) skriver självklart att det är lånat från dig!

    SvaraRadera
  15. Hej1 Provar igen och ser om mitt inlägg kommer med. Jag bakade dessa bars och de var supergoda. Men jag skulle vilja ha dem lite mindres söta. Tror du inte att man kan ta bort rörsockret, för man har ju honungen i som är söt. När mina hade kallnat och jag skulle ta av dem från pappret så fastnade en del och gick sönder. Skulle man kanske ha smort pappret?

    Mvh Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Vad kul att du gillade dem! Jag tror att båda dina tips funkar bra. Skriv gärna tillbaka och berätta hur det gick.

      Kram Malin

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.