onsdag 27 mars 2013

SAFTIG PÄRON- OCH INGEFÄRSKAKA


Den här kakan tyckte min mamma att jag absolut borde baka och bjuda på i butiken. Hon hade bakat den flera gånger, så god var den. Och visst ska man lyda sin mor, så sagt och gjort. Kakan stod redo när butiken öppnade i lördags. Ojojoj, vad det doftade ljuvligt i butiken av kakan. Svårt var det att hålla sig från att äta hela själv. Den inte bara doftade gott, den var god också. Riktigt god faktiskt. 

Päron- & ingefärskaka

175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker 
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk ingefära (pulver)
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
3 päron

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten
Tillsätt vattnet
Skala päronen, halvera, kärna ur och skär dem i skivor.
Häll hälften av smeten i formen. Lägg i hälften av päronen,
häll över resten av smeten och lägg ut resterande päronskivorna på toppen
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min.
Kakan är färdig när den släpper från kanten. 

Kakan kan serveras med antingen vaniljsås, glass eller lättvispad grädde. Jag hade det inte, och det fungerade riktigt bra det också.

Receptet kommer från boken "Sommarens söta" av systrarna Eisenman. 



Hur har ni det inför påsken nu, har ni mycket att stå i? Här hemma kommer jag att ha fullt upp, men det kommer att lösa sig och det kommer att bli bra, det vet jag. Det mesta kommer jag att få laga fredag kväll, och timmarna innan gästerna kommer. Jag har ju mina lilla söta butik att ta hand om också. Dessutom är vi bortbjudna i morgon kväll. Men som sagt det kommer att bli attans så bra, det vet jag!

Glad Påsk!

//Malin


7 kommentarer:

  1. Halva jobbet är gjort när man inte blir stressad utan istället lugn och säker, så det går säkerligen hur bra som helst!
    Ingefära känns så där härligt vårlig, fräsch och pigg smak.

    Kramar

    SvaraRadera
  2. gahhh vad gott finis kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Ser jättegod ut! Liknar en kaka jag brukar göra med rabarber i som också är supergod och saftig!

    SvaraRadera
  4. Vi är alltid på landet över påsk (i alla fall halva) så för mig är det inga förberedelser alls. Hoppas att ni får en riktigt fin påsk! KRAM!

    SvaraRadera
  5. Saftiga kakor gillas! Vi kommer att ha en lugn påsk med god mat och mys. Kram och glad påsk!

    SvaraRadera
  6. Åh så gott med ingefära... och kan förstå att den blir sådär saftig och go... mmmm denna bokmärker jag vännen! Stor kram på dig och glad påsk önskar jag dig och familjen!

    SvaraRadera
  7. Den ser förträfflig ut!
    Klart helgen blir bra, kom ihåg att ta det lite lugnt också :)

    GLAD PÅSK!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.