söndag 31 mars 2013

PÅSKENS MAT - EN RECEPTKAVALKAD


I morse vaknade jag i panik klockan 09.45 och butiken öppnar kl. 10.00. Jag snoozade lite längre än tänkt, men som tur är har jag inte långt till jobbet. 

Konstigt nog var jag hungrig när jag vaknade, trots att jag ätit mig mammutmätt i går kväll. En påskeld gjorde att måltiden drog ut på tiden. Inte förrän klockan tio plockade vi undan huvudrätten. Efter det efterrätt och sedan götte. Det blev en riktigt lyckad kväll, mysigt och gott i en perfekt mix. 

Jag bjöd på en liten påskbuffé med varma och kalla rätter. Började med en toast med laxröra och Champagne till det.

Laxröra
200g kallrökt lax
100g Philadelphiaost
5 msk riven parmesanost
3 msk finskuren gräslök
1/2 rödlök
salt

Hacka laxen och blanda med philadelphiaost, rödlök och gräslök. Krydda med peppar.
Fördela laxröran på rostade brödbitar med en salladsbit på. Toppa med en bit citron och lite dill. 



Efter brasan gick vi alltså hem och fortsatte att äta och äta och äta...

Varmrökt lax med mangosalsa
225 g mango i bitar (fryst funkar fint, tinar under tiden)
4 tomater
1 gurka
4 salladslökar
1 gul chili
1 röd chili
2 lime (saften)
1 kruka koriander

Kärna ur och tärna tomaterna. Skala och dela gurkan i lika stora bitar som tomaterna. Hacka salladslöken och chilin. Ta bort kärnor ur chilin innan ni hackar den. Blanda samman mangon med övriga grönsaker. Pressa över limen och blanda i hackad koriander. Spara lite till garnering. 

Recept från tidningen Lantliv. 

Sparrisflarn
Pajdeg
3 dl mjöl
125 g kallt smör i kuber
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 knippen sparris
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven Västerbottenost
salt & svartpeppar

Kör mjöl och smör i matberedare till smulig massa. Tillsätt vatten och kör ytterligare en stund tills degen bildar en boll.
Tryck ut degen i en pajform och låt den sedan stå minst en timme i kylen. Ställ ugnen på 200 grader och nagga pajbottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Ansa sparrisen och lägg i pajskalet. Blanda samman ägg, mjölk och riven ost. Salt och peppra. Häll över sparrisen. 
Grädda i ca. 35 minuter, eller tills pajen stelnat och fått fin färg.

Recept från Lantliv Mat & Vin



En sallad jag ofta gör på sommaren till grillat är det här svenska ceasarsalladen. Vad som gör den svensk är dillen och Västerbottenosten. En riktigt smakrik sallad, som fungerar perfekt i stället för potatis eller annan kolhydratkälla, eller också som en rätt på en buffé. En vegetarisk variant, om man då äter fisk, för den innehåller ansjovis. Man kan också välja att servera kyckling till salladen. 

Jag använda Gunnarshögs smaksatta rapsolja till dressingen. Vilket passar utmärkt till dressingen. Oljan säljer jag i butiken. Tidigare har jag använt mig naturell rapsolja, vilket fungerar bra det också. 


Svensk ceasarsallad
3 st huvuden romansallad
1 knippe dill
3 st äggulor
2 dl rapsolja smaksatt med krondill
1 tsk senap
5 st anjovisfiléer + lite spad
200 g Västerbottenost
1 st rödlök
Krutonger

Gör så här
1. Mixa äggulor, anjovis, dill, senap i matberedare.
2. Tillsätt oljan i en tunn stråle, lite i taget.
3. Avsluta med lite riven ost och smaka av med salt och svartpeppar.
4. Riv romansalladen i bitar och pensla med dressingen.
5. Toppa med riven ost, finhackad rödlök, dill och krutonger.





Mobergs räkröra 
500 gr räkor med skal 
1 dl majonäs (Hellmanns)
1 dl créme fraiche 
2 msk hackad dill 
1 krm salt 
1 krm svartpeppar 
lite citronsaft 
1 msk cognac

Skala och hacka räkorna grovt. Blanda samman med majonäsen. Jag föredrar Hellmanns majonäs då den inte smakar så starkt av vinäger. Blanda ner creme fraiche och dill. Smaksätt med cognac, salt, peppar och citronsaft.

Mammas kalla laxsås
3 dl vispgrädde
2 1/2 dl majonäs (Hellmanns)
3 tsk senap (valfri)
4 msk finhackad dill
salt och peppar.

Vispa grädden löst. Blanda ner majonäs, senap och dill. Smaka av med salt och peppar. 




Det här brödet bakar jag ofta till bjudningar. Är så gott med flingsalt och vitlök på. I går använde jag mig av Gunnarshögs vitlöksolja, både i degen och på plåt och bröd. Pressade också i vitlök i oljan som penslades på brödet. Blev som ett vitlöksfoccacia alltså. 

Foccacia
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja 
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning 


Gör så här
1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke eller en hushållsassistent.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Vill du ha annat än salt på brödet ska du lägga på det nu också. 
8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Recept från recept.nu

Kokade delikatesspotatis tillsammans med dill som jag serverade till laxen. Gillar de små potatisarna, då med skalet på. 

Till efterrätt serverade jag en riktigt maffig chokladtårta, men den får jag skriva om en annan dag.


Så här skönt hade jag det i morse, en kvart efter jag vaknat. Solen värmer riktigt gott i hörnan utanför butiken. Vilken lyx alltså! Hoppas på lika fint väder hela min lediga vecka. Får allt hoppas jag kan få några nya fräknar på min bleka nos.


Ha en skön eftermiddag i solen!


//Malin


8 kommentarer:

  1. Oj, oj, så mycket gott du gjort! Sparrispajen och ceasarsalladen låter så goda. Härligt med solen som värmer. Kram

    SvaraRadera
  2. Så mycket gott! Caesarsalladen lät speciellt spännande! Det var en variant jag aldrig sett förr. Jag som fullkomligt älskar Caesarsallad får nog ta och lägga denna på minnet för framtida testning. :-)

    SvaraRadera
  3. Förstår att du var mammutmätt ;) Så mycket gott som ni har smaskat på!! Underbara dag idag med massor av solsken, så härligt så härligt. Vi har suttit ute på eftermiddagen och i lä blev det så varmt i solen. Njut av helgen, den är ju inte slut ännu, kram!

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig buffé! Och det skulle vara så kul att besöka din butik någon gång!! Hoppas du får en härlig vecka.

    SvaraRadera
  5. Oh, så gott det låter med all mat ni hade på påskbordet! :)
    Det ser härligt ut att sitta så här i solen! :)
    Ha en fortsatt fin påskhelg!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Wow, vad mycket gott! All cred till kockan! Förstår din förundran över att vara hungrig igen efter en sådan festmåltid!

    Sparrisflarnet spanade jag också in i Lantliv men det blev aldrig av att göra det. Men det lär komma fler tillfällen att prova på receptet. Verkar supergott.

    Skönt att ha så nära jobbet så att en liten försovning inte gör så mycket. Ser ju inte dumt ut att kunna sola lite på jobbet heller :-)

    Ha en fin annandag!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig buffé! Skålen vi köpte i present uppskattades verkligen, sa till henne att åka ner till din butik och kika lite ;) Kram Sandra

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.