lördag 2 mars 2013

FREDAGSMYS MED TRERÄTTERS


I går kväll fick vi fint besök av mina föräldrar och med sådant fint besök krävs fin mat. Så det fick det bli, trerätters till och med, även om förrätten kan gå under plockmat. Fyllda krustader, barnsligt enkelt och barnsligt gott. Man kan i princip välja vilken marmelad eller sylt man känner för och till det lite ädelost eller vit dessertost. Jag valde Kvibille Gräddädel och en fikonmarmelad. 

Fyllda krustader
140 g Kvibille ädelost
3-4 msk fikonmarmelad
1 paket krustader

Portionera ut ost och marmelad i krustaderna och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter, eller tills du ser att osten smält. Sedan är det bara att vräka i sig. Gör många för de är försvinnande goda. 



Till huvudrätt åt vi en underbart god musselgryta med räkor som jag serverade tillsammans med papardelle, bred tagliatelle. Äter musslor väldigt sällan, vilket är lite dumt då det både är billigt och galet gott. Det är bra att också servera bröd till grytan, för såsen som blir vill man inte slänga bort. Brödet ska suga upp såsen, så det så!


Musslor med räkor och pasta
1 nät musslor
500gr skalade räkor
3-5 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 dl cocktailtomater
2 dl vitt vin
2 dl grädde
3 msk kycklingfond
1 kruka persilja

Skrubba musslorna och släng de som har trasiga skal. Öppna musslor knackas i diskhon och om de fortfarande är öppna, ska de slängas. Stängs de, så är de okej.
Fräs lök, vitlök och chili i rikligt med olivolja. Tillsätt vinet och fonden, låt sedan koka upp. Häll i musslorna och stormkoka i cirka 3-4 minuter, tills musslorna öppnat sig. Tillsätt sedan tomaterna, grädden, räkorna och tillslut den hackade persiljan. Smaka av med salt och peppar. Låt inte räkorna koka utan bara bli varma tillsammans med allt annat. 
Musslor som efter kokning inte är öppna ska slängas.

Servera tillsammans med pasta och ett gott bröd. Jag bakade mitt favoritbröd, receptet hittar ni här

Musslor och räkor köpte jag på Falkenbergs Laxrökeri. 




Till dessert fick det bli en Pavlova, min första faktiskt, men inte den sista. Rysligt gott, så god att fem personer nästan åt upp hela tårtan. 

Pavlova med kesellagrädde smaksatt med citrus
4 äggvitor
225 g socker
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk majsstärkelse
3 dl vispgrädde
1 burk kesella citrus
1 lime, saft och skal
valfria frukter och bär

Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa äggvitan hårt. Vispa ner sockret lite i taget, tills äggvitan är styv, toppig och glansig. Vispa ner vinäger och majsstärkelse i marängen. Bred ut marängen på bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Ställ in marängen i ugnen och sänk direkt temperaturen till 120 grader. Låt stå inne i 
1 1/2 h. Stäng därefter av ugnen men låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat helt. Marängen ska vara hård på utsidan och mjuk och krämig på insidan.
Vispa grädden och vänd ner kesellan. Riv limeskal och blanda i tillsammans med saften av limen. 
Skeda på kesellagrädden på marängen och toppa med frukt och bär. Jag valde blåbär, vindruvor och physalis.


Ha nu en underbar lördag och har ni vägarna förbi Glommen så glöm inte titta in till mig i butiken. I dag bjuder jag på kaffe med dopp, hallongrottor med vit choklad. Vi har öppet till kl. 15.00.

Välkomna in!

//Malin


6 kommentarer:

  1. Vilken mumsig tre rätters, allt låter supergott. Musslor är så gott när de är kokta i vin.
    Pavlova är riktigt gott, men jag har faktiskt aldrig gjort själv. Har funderat på det många gånger så det får bli av snart!!

    SvaraRadera
  2. Krustaderna ser så goda ut och jag kan förstå att desserten var rysligt god! Kram

    SvaraRadera
  3. Den trerättersmiddagen hade vi absolut inte tackat nej till! Musslor äter vi ju nästan på kors och tvärs numera:) Köpte på oss tre paket nu i veckan när det var bra pris...

    Kramar

    SvaraRadera
  4. Vilken god trerätters! Varianter av tre favoriter hos mig. Så jag hade gärna ätit middag med er!

    SvaraRadera
  5. Jag säger som Emmy - den middagen hade jag gärna varit med på! Mums!

    Framöver packar vi ihop oss i en bil. Jag och några vänner och kommer förbi Annies stuga. Lite seriös shopping är aldrig fel. Jag planerar också vidare för en bloggträff här i Göteborg. Maj kanske? En heldag? En dag när du kan. Lördag blir svårt förstår jag men en söndag kanske?

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Hej Malin!
    Wow vilken middag!!

    Jag bjuder på lite te ibland. Men ikväll ska jag ha kaffe/te & frallor då de vill ha det. Då tar jag betalt men kommer att ta det som "lokalhyra" EFTERSOM DET ÄR SÅ MYCKET KRAV....Tråkigt!!
    Vi ska bygga en teveranda nu i vår med enklare servering. Så länge man har en kaksort går det bra utan tillstånd. Men det är olika från kommun till kommun....
    Kram Malin

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.