söndag 17 mars 2013

BOEUF BOURGUIGNON




När jag äter god mat, riktigt god mat, tycker jag det är sorgligt när jag blir mätt. I kväll har det alltså varit en sorglig kväll, för mätt blev jag. Och bra är väl det får jag väl ändå säga, att jag blir mätt alltså och då slutar att äta. 

Tänk vad min upplevelse av en matsituation skiljer sig från Ludvigs upplevelse av en matsituation, samma matsituation till och med. Han börjar ofta med att fråga "Vad ska jag äta?" Tror inte ens att han tycker det är sorgligt när rostemackorna eller pannkakorna tar slut eller när han blir mätt. Jo, kanske om mackorna tar slut, för det betyder ju att han måste äta något annat som han tycker mindre om. 

Jag vet inte hur ni gör med era matkinkiga barn, men jag lagar inte speciell mat till Ludvig. Kanske att jag värmer några köpeköttbullar, men inte mer än så. Rätt eller fel vet jag inte, men så gör jag. Vill han får han yoggi eller macka efter han har smakat av maten jag lagat. 

Tillbaka till gårdagens kvällsmåltid. En mustig köttgryta som fick puttra på spisen under några timmar i går eftermiddag. Lite lök, svamp och andra godsaker i också, så blev det till en måltid som alltså gjorde mig ledsen när den var över. 

Boeuf bourguignon
1 1/2 kg högrev
2 st morötter
2 st gula lökar
3 msk mjöl
6 dl rött vin
5 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
1/2 tsk  torkad timjan
1 st lagerblad
1/2 solovitlök
10 st gula små steklökar
10-15 små champinjoner
2 paket bacon
salt och peppar


Skär köttet i lika stora tärningar, ca. 3 cm stora. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand. 
Skär morötterna i rejäla skivor och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra. 

Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt. 
Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning. 
Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 2 timmar. Kanske till och med lite längre. Köttet ska vara riktigt mört. 
Skala under tiden smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Låt dem torka och fräs dem sedan i smör. Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka. 
Dela champinjonerna om de är stora. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt sedan en liten smörklick och bryn svampen. Klipp baconet i strimlor och bryn det. Jag föredrar ganska hårt stekt bacon. Så här långt kan grytan förberedas. 
Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong. 
Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med kokt potatis eller ris.

Recept: tasteline.se








Söndag i dag, vilket betyder snart måndag. Men måndag betyder snart fredag igen. Och sedan börjar det om från början. Men njut först av att det är söndag och är ni ute och kör så glöm inte att svänga inom Glommen. Butiken har öppet till klockan 15.00.



//Malin


8 kommentarer:

  1. Nu är iofs inte mina barn särskilt matkinkiga, men jag gör precis likadant som du om det är något de inte äter. De måste smaka i alla fall, jag skulle aldrig stå och laga annan mat till dem.

    SvaraRadera
  2. Nu har vi ju inte några barn vid vårt matbord, men det låter väl bra som du gör. Att stå och kocka flera olika rätter känns ju som lite väl mycket jobb...
    Däremot förstår vi helt och hållet vad du menar med att det känns sorgligt när godaste maten är slut, vi brukar säga att detta är en smak som vi aldrig vill ska ta slut. Lite som en bra bok som man inte vill läsa ut:)
    Och en god bourguignon tillhör absolut dessa rätter!

    Vi skrev svar på fb om hotellet:)

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Härligt gott så här en söndag :)
    Ha det bra

    SvaraRadera
  4. Det här är en av mina favoritmaträtter!!! Mmm:)

    SvaraRadera
  5. Oj vad gott det ser ut! En av anledningarna till att jag inte kan låta bli rött kött helt - det är för gott!

    Matkinkiga barn ska bemötas med lugn och fasthet tror jag. Gör man ingen större affär av det hela så löser det sig på sikt. Annars blir det bara en strid och kamp. Det gör ingen glad. Du är en duktig mamma. Kram! Snygg är du också!!!

    SvaraRadera
  6. En böff är verkligen så gott! Riktigt härlig och "äkta" mat. Förstår precis hur du menar med "sorgen" över att börja bli mätt. Man vill ju njuta så länge som möjligt :-)

    Ha en fin vecka och njut av tisdag, onsdag och torsdag också innan det blir fredag!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  7. Det är så olika vad mina barn äter och när, men vi har alltid gjort så att man äter det som serveras. Och absolut inte något annat eller macka istället. Jag är uppvuxen så. Visst händer det att de bara äter potatis, ris eller vad som serveras till maten. Eller helt tvärt om bara köttet eller fisken. Jag brukar alltid servera några grönsaker som vi vet att de äter även om vi ställer fram tex en blandad sallad.

    SvaraRadera
  8. Boeuf bourguignon, en av mina favoriter. Det med ;)
    Jag har turen att ha bara ha matglada barn, alltså vi pratar barn som äter som vargar av nästan allt.
    4 åringarna äter musslor, sushi och allt som ställs fram. Det finns såklart något de inte gillar, men det är ju helt ok ändå.
    När storsonen var 11 år så skulle han skriva sin favoritmat i skolan. De andra barnen skrev pizza, köttbullar och annat. han skrev hummer :)

    Lena från make a head food

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.