söndag 13 januari 2013

PULLED PORK (BEEF)


Jag har ett gäng maträtter och bakverk på en lista som jag tänker att jag ska laga någon gång. Gårdagens mat kom från den listan, nämligen pulled pork. Jag har suktat efter dragen gris ett bra tag, och så äntligen fick jag tummen ur att faktiskt laga det. 

Däremot valde jag tillslut inte pork utan beef, nötbog för att vara mer exakt. Jag åkte så klart till Gårdsbutik Thuresson för att inhandla köttet. Man kan alltså även använda sig av hel fläskkarré, fläskbog eller högrev.

Förberedelserna började redan fredag kväll då jag gjorde klart kryddblandningen och lade köttet i en saltlake. Sedan fick det ligga i kylskåpet över natten för att gotta till sig. 



Kryddblandning
1 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk chilipeppar (pulver)
1 msk cayennepeppar
1 msk salt
1 msk svartpeppar
1 msk parikapulver
1 dl farinsocker

Blanda samman alla ingredienser. Förvara i burk med lock. 




Saltlake
1,7 dl kallt vatten
1 dl salt
1 dl farinsocker
3 msk kryddblandning
2 lagerblad

Blanda ut saltet i vattnet och tillsätt sedan socker, kryddblandning och lagerblad.
Häll över köttet och låt marinera i minst 8 timmar. 

På morgonen masseras kryddblandningen in i köttet, och det läggs i form eller i en stor gryta med lock. Därefter hälls Cocacola och grillsås över köttet. Jag gjorde en egen grillsås, en som jag absolut kommer göra igen. Supergod!


Chipotlepuré
Grillsås

1 burk krossade tomater (Muttis finkrossade)
2 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
2 msk chilisås (Heinz)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm mald spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1/2-1 msk chipotlepuré (CaJohns köpt på extremefood.se)Obs, het!!!
Några droppar tabasco efter tycke och smak 



Blanda allt i en kastrull och låt koka i ca. 10 minuter.
Smaka av såsen med salt, honung, svartpeppar, tabasco och chipotlepuré. Chipotlepurén är rökig och ger grillsåsen en härlig barbequesmak. Har ni inte purén så kan ni använda lite chipotlepasta. Santa Maria har en på burk. Hittas bland tacoprodukterna.

2 dl grillsås
2 dl Cocacola

Hälls över köttet. Köttet ska sedan täckas, antingen med folie eller lock. Köttet ställs in i ugnen på 125 grader. Där får det sedan stå resten av dagen. Jag hade två bitar nötbog, som tillsammans blev 2,2 kg. Jag tror att det hade varit att föredra om jag delat på köttet. Lättare att få köttet riktigt mört då. Mitt kött stod inne i ugnen precis hela dagen fram tills vi skulle äta det. Jag öste köttet några gånger under dagen. Innan servering delar köttet i mindre bitar. Använd gaffel för att dra isär köttet, därav namnet dragen gris. Blanda köttet med lite av såsen från formen. 





Guacamole
2 mogna avokados
2 tomater
1 röd chili
1 pressad vitlöksklyfta
några droppar tabasco
1 msk citronsaft
salt och peppar

Mosa avokadon med gaffel. Gröp ur tomaterna och finhacka köttet. Hacka chilin fint. Blanda ihop ingredienserna och smaka av med citronsaft, tabasco, salt och peppar. 

Våra tillbehör:
Cosmopolitansallad
rödlök
riven ost
majs
gurka
tomat
svarta bönor
gräddfil
quacamole
chipotlepuré
tortillabröd
pitabröd
tortillachips


Det blev en riktig höjdarmiddag och gästerna slapp gå hem hungriga. Gänget som var här var de som vi firade nyår med. Vi gjorde en favorit i repris och körde en kortspelskväll. Satan i gatan vad kul det är med hederligt kortspel. Vi har härmed gjort detta till ett återkommande spektakel. Ser fram emot nästa spelkväll med familjen Billing-Torstensson. 


6 kommentarer:

  1. Så gott, så gott! Vad nyfiken jag blev på att testa din variant med saltlake...
    Guacamole, skulle jag kunna äta jämt!

    Kortspel är kul! Kram

    SvaraRadera
  2. Grymt gott är detta. Har ätit det två gånger själv men aldrig lagat det. Ska försöka nästa helg. Gäller ju att man har lite tid på hemmaplan liksom.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Vilken helkväll ni verkar ha haft! Gillar kryddblandningen i början och att detta verkar bli en riktigt hot hot hot-rätt. Kram vännen!

    SvaraRadera
  4. Låter sååå gott!!
    Ha en fin kväll
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  5. åhhhh de vattnas i munnen på mej, hur gott lät inte detta???

    Du är så himla fixig... beundrar dej verkligen.

    Ha några härliga dagar i storstaden och hoppas ni hittar mycket kul på formex.

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Åh, så gott! Jag måste testa ditt recept nästa gång. Jag har vara gjort på gris själv. Det är så sjukt gott med alla tillbehör.
    Fördelen med att använda gryta är att kondensen som blir stannar bättre kvar runt köttet än om folie används. Eller så kan man öka graderna i ugnen lite, kan räcka med 25 till för att hinna få köttet mörare.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.