lördag 5 januari 2013

MUSTIG KYCKLINGGRYTA



Den här grytan är nu min nya favorit när det gäller kycklingrätter. Fick den första gången på en tjejfest i höstas och har sedan dess tänkt laga den själv. När vi nu åkte till Dalarna över nyår så var detta den perfekta rätten att ta med dit. Gillar recept där man bara genom att läsa ingredienserna vet att detta är något man kommer att älska. 


Mustig kycklinggryta
900 g kycklingfilé
250 g små gula steklökar
200 g pärllök
2-3 klyftor vitlök
1-2 halvstora morötter
1 palsternacka
1 dl torkade trattkantareller
smör
salt och svartpeppar
2 msk mjöl
2 dl fylligt rödvin
5 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
hackad färsk timjan, ca 1 dl
10 katrinplommon
1/2 dl valnötskärnor
1/2 dl svartvinbärsgelé

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Bryn i smör i gryta, tills den börjar få färg. Tillsätt sedan lök tillsammans med mer smör, därefter resten av ingredienserna och låt stå på medelhög värme i ca. 5 minuter. Salta och peppra. 
Häll mjöl, vin, grädde, buljongtärningar och timjan i en bunke och vispa. Tillsätt blandningen i grytan, rör runt och låt koka på svag värme under lock. Hacka katrinplommon och valnötter och lägg ned i grytan. Låt gärna grytan stå kvar på låg värme ca. 30-40 minuter, smaken utvecklas och blir ännu godare. 

Receptet kommer från tidningen Hallå Falkenberg nr 10 2012.


I dag är det Trettondagsafton och vi är bortbjudna till vänner i kväll. Jag ser så fram emot det, ska bli riktigt mysigt! 

Men innan dess står jag i butiken och myser. Julen är bortplockad och lite vårnyheter har kommit fram. Fler vårnyheter kommer efter  den 18-19 januari, då jag och Lars ska till Stockholm och Formex-mässan. Jag ser både fram emot mässan och det faktum att vi ska ta tåg till huvudstaden, sova på hotell och äta på restaurang. Vet inte vilket som är bäst faktiskt. Kanske kombinationen av allt! 



Öppettider i Annies Stuga
på Glumstensv. 25
i Glommen

Torsdag- Fredag 14-18
Lördag - Söndag 10-15

Välkomna!

//Malin


5 kommentarer:

  1. Åh vilken mustigt härlig gryta! Kyckling är great och magert:)

    Åh jag är helt inne på den marina stilen just nu. Samlat på mig hur mycket som helst till vårt sovrum.

    SvaraRadera
  2. Formex är min våta dröm! Jag har ju jobbat som dekoratör i så många år, och saknar det ibland. Tänk att få åka till denna mässa! Du kanske kan smuggla ner mig i en riktigt stor bag?

    Jag älskar kycklinggrytor och denna låter ju galet god.Lite gammaldags med sina ingredienser och riktigt vintrigt värmande! Härligt! Kram!

    SvaraRadera
  3. Riktigt fin kycklinggryta! Håller med om ingredienslistan - allt klickar men jag skulle ta bort katrinplommon :-)

    Kul med ny säsong i butiken, hoppas det rullar på lika bra som det har gjort hittills.

    Bara att åka tåg är faktiskt riktigt trevligt (när det går som det ska). Spännande med mässa och Stockholmsbesök. Hoppas restaurangen gillas!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. Mustiga grytor hör ju vintern till, hoppas ni hade en riktigt trevlig kväll :)

    Söndagskramar!

    SvaraRadera
  5. Låter supergott! Dessutom tror jag att jag har alla ingredienserna hemma.
    Läste i ditt senare inlägg om jobbångesten. Min kom inte förrän jag redan hade jobbat ett par dagar. Då ångrade jag mig att jag inte fått mer gjort under ledigheten. Även att grejen vara att bara ta det lugnt. Knasigt det där.
    Njut imorgon lite extra nu! Kram.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.