måndag 7 januari 2013

KARDEMUMMABULLAR



Vid vinterfriluftsdagar när jag gick i skolan var det antingen isresa eller skidåkning i Ullared som gällde. Isresan gick antingen till Halmstad eller Veddige, båda ca. 5 mil från Falkenberg. Sedan 2009 slipper skolbarnen i Falkenberg dessa resor, eftersom vår egen ishall invigdes då. Och idag, nästan 3 1/2 år senare besökte jag rinken för första gången. Behöver jag tillägga att skridskoåkning inte hör till en av mina favoritsysselsättningar. Några skridskor äger jag inte, så jag fick låna av en kompis. Där har det också hänt saker ska ni veta, med skridskor menar jag. När jag var ung fanns det bara konståkningsskridskor att tillgå för oss tjejer. Och hur lätt var det att åka när fötterna trycktes ihop till små isklabbar. Inte fanns det på kartan heller att använda killskrillor. De skridskor jag fick låna idag däremot, gav mina tår mycket plats att vifta och dessutom var de riktigt snygga. 





När man är i ishallen hör det till att ha med sig matsäck, och varm choklad är ett måste. Bullar är ett annat måste, vilket gav mig en anledning att baka i morse. Kardemummabullar fick det bli, något jag varit sugen på ett tag. Bullar med kardemumma som stötts i mortel. Det doftar ju så gott! 

Kardemummabullar

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl socker
1 msk kanel

Ägg till pensling

Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl socker

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. 

Fyllning
Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 
Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Recept från leila.se



Lägg också märke till Annies Stuga i bakgrunden, min älskade lilla butik.


Kvällen avslutas i soffan med Moberg i Sveriges Mästerkock och Moberg i Inkognito. En skön kväll helt enkelt!


8 kommentarer:

  1. Vilka fina barn : ) och bullarna gahhhh och butiken gahhhhhhhh så fint : ) stor kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Gott med bullar... ooh, jag är som Bambi på hal is så jag åker nästan aldrig skridskor. Tror både kidsen och du är proffs!

    Morbergx2 var inte helt fel ikväll, kram!

    SvaraRadera
  3. Bullar är alltid så gott och kardemumma ger bullarna en riktigt god smak! Det var länge sedan jag åkte skridskor, ja om man inte räknar gången här i Singapore, inne i ett shoppingcentrum, med ingen riktig is :) Kram

    SvaraRadera
  4. Här ligger jag också i bullbakartagen, i tanken i alla fall, jag har inte kommit till skott mer än till hemköp av jästen..haha..

    Skridskor är roligt, men man känner sig som Bambi på hal is...

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  5. Nej skridskor är förenat med livsfara så jag hade nog suttit på läktaren hejat och svullat i mig alla dina bullar:)

    SvaraRadera
  6. Mm, så goda de ser ut! /Emma

    SvaraRadera
  7. Oj, skridskor har jag inte åkt sen skolan... Tänker bara på ont i fötterna! Då sitter jag på läktaren och äter bullar istället :)

    SvaraRadera
  8. Håller med AnnSofi, livsfarligt är vad det är. Anki har tom brutit båtbenet en gång för lääänge sedan på skridsko-isen!
    Men bullar, det är inte alls farligt, tvärtom ser de väldigt snälla och goda ut!

    Kramar

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.