onsdag 24 oktober 2012

SOTAD VITKÅL MED KNAPERSTEKT BACON OCH PEPPARROTSKRÄM


På föreläsningen med Paul Svensson i förra veckan, var det här en av rätterna han lät oss smaka på. Eller inte hela rätten, utan den sotade vitkålen. Hela rätten har Paul tidigare lagat i Gomorron Sverige. 

Gillar man kål, så gillar man detta. För det är ju kål, och enbart kål. Kål med tillbehör kan man klart kalla det. Paul förespråkar att man ska äta mindre protein, att baconet i den här rätten bara ska vara som tillbehör. Kålen ska alltså ha huvudrollen. 


Sotad vitkål
Vitkålshuvud
Smaksatt rapsolja Ramslök
Smält smör

Sätt in vitkålen i ugnen på 175 grader och låt stå i 3 timmar. Ta bort de yttersta svarta kålbladen och skär i grova bitar. Ringla över rapsolja och smält smör. Strö över flingsalt.


Pepparrotskräm
2 dl creme fraiche
4-6 msk färskriven pepparrot
Flingsalt & svartpeppar

Blanda creme fraiche med riven pepparrot. Börja med 4 msk och smaka av med mer efter hand. Detsamma med salt och peppar. 

Servera kålen med knaperstekt bacon och pepparrotskräm. 


I morgon ska jag på utflykt med klassen. Vi ska till Helsingör och Kronborgs slott. Ni vet slottet där Hamlet utspelade sig och som Shakespeare kallade Elsinore. Elsinore som står för Helsingör. Ska bli en mysig dag. Lite kulturellt innan jag går på långledigt.

Ja, jag ska faktiskt vara riktigt långledig. Först ett höstlov där jag bara arbetar en dag, på tisdagen då alla lärare i Falkenberg ska till Skolforum i Göteborg. Sedan har jag tagit tjänstledigt en vecka för att få ordning på butiken. Den veckan kan ni nog vänta er fler bilder från Annies Stuga. Leveranser kommer att trilla in lite titt som tätt nu, så spännande! Jag har fått klartecken från 

Ha en skön kväll!



10 kommentarer:

  1. Jag älskar kål (och bacon) så detta måste jag testa. Är smaken annorlunda mot om man kokar kålen? Hur luktar det i huset efter 3 timmar? :) Vi var faktiskt på Kronborgs slott i helgen, riktigt bra faktiskt. Ha det deiligt! Kram

    SvaraRadera
  2. Jisses, tre (!) timmar i ugnen, funderar precis som Gun på hur det luktar då? Men vi har faktiskt två kålhuvuden i kylen så vi kommer garanterat att prova, för det låter spännande!
    Härligt med långledigt, speciellt när det är så mycket att fixa.
    Men vem har du fått klartecken från, vi blev nyfikna!!!

    Kramar

    SvaraRadera
  3. Åh en cliffhanger till... Du håller oss på halster :)
    Vad kul att varorna är på väg in, jag hade inredningsbutik i nästan 10 år och de va så mysigt, speciellt juletid.

    Ha ett härligt höstlov!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Sotad vitkål - måste testa! Geee, vad gott!! Den där Paul e fin han!!:)

    SvaraRadera
  5. Jag älskar kål men sotad kål har jag aldrig smakat. Det lät spännande men kräver sin planering för att hinna med tre timmar i ugnen.

    Kanske är ett tips för höstlovet:) Jag ska jobba en dag men vi får inte åka på något skolforum. Vi ska jobba med Lgr 11.

    Lycka till med dina projekt! Kram

    SvaraRadera
  6. Kål är gott och sotad kål låter intressant! Ha en fin utflykt med klassen! Kram

    SvaraRadera
  7. Han lagade sotad kål i Kockarnas kamp också. Då blev jag sugen på att testa. Jag är glad i alla sorters kålrätter. Jag har tidigare testat stekt spetskål smaksatt med apelsin som vi serverade tillsammans med fisk, vilket blev mycket gott.

    SvaraRadera
  8. Vilken kul idé, jag som älskar alla former av kål! Ja och allt blir ju bättre med bacon också (gammalt djungelordspråk).

    SvaraRadera
  9. Va häftigt att sota hela skallen så där! Måste smaka ljuvligt... Och med pepparrot till, bacon och så ramslöksoljan. Herrejisses vilken fullträff du har fått in!

    Ha det så skönt på långledigheten. Höstlov var länge sen jag hade, det är väl typ det, julen och juni, juli, augusti jag saknar med läraryrket ;-)

    Och lycka till med slutspurten i butiken!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  10. Vilken annorlunda kålrätt måste prova:) Lycka till med butiken

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.