En gång tidigare har jag ätit gnocchi, det var på en flott restaurang i Estoril, en mindre semesterstad utanför Lissabon. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var så jättegott, då tillsammans med gorgonzolasås. Har sedan dess sneglat på dessa små potatispastabollar, tilläggas bör att det var mer än tio år sedan jag sist åt dem, alltså var det på tiden. Hade ett paket rökt lax hemma och en citron som börjat dansa på sista valsen, detta fick tillsammans med gnocchin stå för dagens middag.
Gnocchigratäng med rökt lax och citronsås
1000g gnocchi
400 g rökt lax
2 msk smör
2 msk mjöl
4-5 dl mjölk
1 1/2 msk dill
1 1/2 msk gräslök
rivet skal av en citron
1 msk citronsaft
1 msk citronmajonäs
Koka gnocchin enligt förpackningen. Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölk och låt såsen koka under omrörning i ca 5 minuter. Rör ner dill, gräslök, citronskal och majonäs. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Lägg hälften av gnocchin på botten av en form, fördela hälften av laxskivorna på toppen och häll på hälften av såsen. Sedan gnocchi, lax och tillsist det sista av såsen. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 10 minuter tills allt blivit varmt.
Servera tillsammans med en god sallad.
Vill avsluta med att rekommendera en fräck webbutik. Gunn heter en av mina nya matbloggarvänner från Ystadshelgen. Gunn har bloggen Kaksmulan och dessutom en webbutik där man kan köpa de coolaste av alla förkläden och grytlappar. Inte mer än rätt att man ska vara snygg i köket, så många timmar som man står där och grejar, eller hur? Kolla in Webshopen Kaksmulan.
Ja, den webbshopen har jag spanat in. Jättefina saker!
SvaraRaderaGnocci är rätt lätt att göra själv och blir himla gott. Aningen stabbigt men med en fräsch sallad funkar det bra. Kram!
Ser jättegott ut! Jag får göra den utan lax som inte alls är min grej, tyvärr :-(
SvaraRaderaGnocchi är supergott. Antingen i en såsig sås eller att fräsa! Bra jobbat där med det som fanns att tillgå hemma.
Tack igen för din trevliga bekantskap i helgen. Jag är fortfarande helt slut och ögonlocken vill ramla ihop redan nu...
Kram Lotta
Jag har varit lite skeptisk till gnocci men har bara ätit dem med ostsås tidigare och den här rätten skulle nog kunna "omvända" mig.
SvaraRaderaVad roligt att du gillar min webshop, <3 tack för länken. Kram
Gnocchi är en sådan sak jag inte alls gillade innan men helt plötsligt har börjat älska. Åt världens finaste gnocchirätt när jag var i Portland i somras och jag är fast sedan dess! :=)
SvaraRaderaGnocci är ju smarrigt och äter vi alldeles för sällan. Gott i gratäng eller fräsa med lite vitlök och chili som tillbehör till kött eller fisk.
SvaraRaderaDin gratäng låter inte dum. Rökt lax ger bra smak!
Vilken urmysig helg du har haft! Och Ystad Saltsjöbad är ju inte fy skam det heller ;o) Hur blev detta arrangerat?
SvaraRaderaSka bli kul att höra vidare om helgen!
Ja du, B12-brist är vanligare än vad man tror. Men att ha så låga värden som jag har, är vanligare hos äldre människor. Så helt plötsligt känner jag mig uråldrig :)) Har fått checkat allt utifrån och in och nerifrån och upp, men man hittar inte orsaken. Så det är väl bara att leva vidare med sprutorna. De hjälper ett tag i alla fall.
Längtar efter att få se bilder från butiken. Tror du att ni blir färdiga till advent?
Ha en härlig tisdag, snart helg igen ;o)))
Kram på dig
Ulrika
Vilken supergratäng:) Låter jättegod!
SvaraRaderaÅh, gnocchi upptäckte vi på semestern i somras och föll som furor båda två. För oss som älskar fisk av alla de slag så passar detta oss finfint!
SvaraRaderaKram
Mums med lax och gnocci : ) du kan du Malin : ) Vad kul att du beställt boken Heja Heja stor kram och du måste säga hur boken är : ) finis Malin kram Sofia
SvaraRaderaÅH så gott, detta receptet ska jag spara! Älskar gnocchi, älskar rökt lax och jag älskar citron!
SvaraRadera