måndag 22 oktober 2012

FLYGANDE JACOB


När Lars kom hem från jobbet och frågade mig om maten för kvällen, var hans kommentar: "Har du haft hemkunskap idag?". Det är nämligen inte ofta som vi har Flygande Jacob här hemma och hemkunskapen brukar ju inspirera mig. Är osäker på om vi ens haft Flygande Jacob här hemma någon gång. Vet inte varför egentligen, för det är ju faktiskt väldigt gott. 

Som vanligt så åt tre av fyra familjemedlemmar maten, medan en lite förstrött petade runt i den lilla portion som lagts på hans tallrik. För det är en han och hans namn är inte Lars. Grrr, denna lilla ynkliga kropp som tycker att äta är sååå överskattat. 

Flygande Jacob
1 grillad kyckling
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 dl chilisås
1 tsk lantbuljong (kan ersättas med italiensk salladskrydda)
2 bananer
1- 1 1/2 dl jordnötter (valde torrostade)
1 paket bacon
70 g serranoskinka

Bena ur kyckling och lägg ugnsfast form. Skiva två bananer på längden och placera på kycklingen. Vispa samman grädde, mjölk, buljong och chilisås och häll över kycklingen i formen. Ställ i ugnen på 175 grader i ca. 15 minuter. Under tiden kycklingen är i ugnen så knaperstek baconet och skinkan och låt rinna av på hushållspapper. När kycklingen är klar, strö över bacon, skinka och jordnötter. Servera med ris och en sallad.



Vet ni förresten varför Flygande Jacob heter just Flygande Jacob? Nej, tänkte väl det. Det var så att den man som kom på rätten hette Jacobsson och jobbade inom flyget. Året var 1976 och rätten publicerades då i Allt om mat. För mig känns rätten ändå som en riktig klassiker från 80-talet. 

Jag kommer i håg första gången jag åt Flygande Jacob Det var nog i slutet av 80, början av 90-talet och hemma hos en då ganska nyfunnen kompis från högstadiet. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var sååå modernt, men gillade inte den varma bananen. Är fortfarande lite lätt tveksam mot den, men genom att jag delar bananen på längden, är den lätt att plocka bort. Annars är det en barnsligt god rätt, dessutom både smidig och snabb att göra, I like it a lot!

I kväll sista delen av "Torka aldrig tårar utan handskar". Jag ska ha lagt barnen, tvättat bort sminket, laddat med pappersnäsdukar och kokat mitt kvällste. En riktigt bra serie, så stark och viktig. 



16 kommentarer:

  1. Nostalgitripp på hög nivå Malin! Flygande Jakob har jag gjort ibland hos oss... fast med quorn då. (Dock har jag skippat bananen någon enstaka gång också.)

    Vi har spelat in samtliga avsnitt av serien och ska se den snart... kanske till helgen :) Många som säger att den får en att tänka till... måndagskramar till er!

    SvaraRadera
  2. Flygande Jacob - har inte bestämt mig om jag gillar det... men jag tror det *fniss*. Hemkunskap, åh jag saknar söderskolan ... fina små barn... fast nu har jag stora fina elever. Kraam!

    SvaraRadera
  3. Barndomsminnen på hög nivå där, Malin. Tänk när man tyckte att det mest exotiska i matlagningen var när det fanns bananer eller ananas i rätterna. Aldrig kunde man väl ana hur det skulle bli i framtiden...

    Vi har gjort som Amy och spelar in serien för att se dom samman hängande senare. Men det vi hört om den så verkar den precis så bra som vi hoppades på.

    Kramar

    SvaraRadera
  4. Ja det där är en rätt som jag gillar också:))) Men en av våra tjejer här hemma har inte varit så förtjust i det så därför har vi sällan gjort det. Nu har hon flyttat hemifrån så det är fritt fram igen:) Det är verkligen en både enkel och god middag - perfekt också att den är dryg så det blir över till matlådan:)))

    Stööööööööörsta kraaaaamen aka

    SvaraRadera
  5. Riktigt gott faktiskt även om det är en rätt vi gör väldigt sällan.
    Men fotot på er Jacob ser otroligt god och mycket nyttigare än den nog egentligen är.
    Men vem sa att man ska äta nyttigt varje dag ;)

    Lena från Make Ahead food

    SvaraRadera
  6. Ohh det här är barndomsminnen! Vi åt ofta det här hemma när vi var små och vi älskade det. konstigt nog så har jag nog inte ens gjort det 3 gånger i vuxen ålder. Fy mig;)

    SvaraRadera
  7. Flygande Jakob så gott!! Är också lite tveksam till bananen men det är faktiskt lite den som gör hela rätten och kombinationen är egentligen nästan oslagbar. ...skulle nog kunna bli fredagsmat denna veckan:)

    ha det gott!!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  8. Jag gillar att ha banan i mat, i alla fall i lite starkare maträtter! Gott! Kram

    SvaraRadera
  9. Haha ja det är minnen det ;). Det var några år sedan det blev flygande Jacob här däremot så brukar vi få lite Africana cravings med jämna mellanrum. Då kör man ju bananen/frukten på sidan av så den slipper bli varm och slaimig. Kram kram och ha en go vecka!

    SvaraRadera
  10. Flygande Jacob gillar vi skarpt här hemma så det är en återkommande rätt.

    SvaraRadera
  11. Har jag inte ätit sen gymnasiet men oj vad gott det är! Smakkombinationerna är ju något udda när man tittar på det men det funkar kanon. Nu blev jag gräsligt sugen på det!

    Fin kväll!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  12. Jättegott! Denna rätt gjorde renässans hos oss för ca ett halvår sedan. Fast både banan och ananas fick hamna vid sidan om för någras önskemål.

    SvaraRadera
  13. Gahhh en sådan underbar klassiker gahhhh vad gott tack för tipset : ) kram på dig finis! Sofia

    SvaraRadera
  14. Flygande Jakob är en stor favorit som återkommer hemma hos oss med jämna mellanrum. Jag har ett slitet recept som jag sparat från den tiden när detta var fredagsmysmaten som jag fortfarande lagar efter. Där vispas grädde och blandas med crème fraiche och chilisås innan det hälls över allt för att ge rätt fluffighet på det :-)

    Vilken bra serie det var/är!! Bland det bästa jag sett på bra längre. Ja, det gällde att tvätta bort sminket innan för gud vad jag lipade.

    SvaraRadera
  15. Det är inte länge sedan jag trodde att jag hittat det svenska namnet på en rätt jag gör emellanåt... men det var fel, för här görs den med stekt skivad fläskfilé och bananer som skivats på längden som försteks. Sedan täcks allt med (mycket) vispad grädde med mycket curry (s&p) i. Kanske det är någon som har lust att prova denna variant, gott är det ;-)

    SvaraRadera
  16. Jag har nog knappt ätit Flygande Jocob sen... ja när egentligen? Har inte jättegoda vibbar, men jag tror jag skyller det på just den varma bananen. När man kollar ditt recept och dina bilder så tror jag det är dags för mig att tänka om...
    Har alla delar kvar av "Torka aldrig..", ska se dem på play någon dag när jag känner mig redo. Är så blödig av mig...

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.