söndag 12 augusti 2012

KANTARELLSÅS OCH GRILLAT


Så där så, nu har visst sommaren kommit till Glommen. Är det nu min semester börjar? Hm, nej så var det visst inte, men solen är välkommen ändå. Helger och kvällar ska tas tillvara och jag ska njuta av varje solstråle. Så har det varit den här helgen. 

I går kväll cyklade jag och barnen in till stan för att fira min farbror Lasse på hans 60-årsdag. Lasses sambo Annika är en hejare på mat, så en utsökt sommarbuffé stod framdukad. Några timmar senare och något tyngre cyklade vi tillbaka till Glommen.   

Har både lördag och söndag intagit min favoritplats på altanen, bok och vattenglas bredvid mig. Lite spring blir det så klart, men sol har jag fått. Mmm, sol är det bästa som finns. 

Är knappt så jag vågar skriva det, men jag läser nu "50 Shades of Grey" av E.L. James. Tantsnusk som får mig att rodna då och då. Lite som Twilight utan vampyrer, fast för vuxna. Twilightserien läste jag ut på nolltid. Får se om jag vågar läsa ut den här. Tre böcker i serien finns det. Är ni intresserade av böcker så måste jag rekommendera min kollega Therese bokblogg, Pocketlover. Enligt Therese behöver man läsa alla tre för att "fatta" eller för att få helheten av böckerna. Vi får väl se.

Från solsängen till köket, där middagen skulle förberedas. En middag jag sett fram emot hela dagen. Kyckling i marinad som grillades, potatisgratäng och kantarellsås. 

Marinad
1 dl rapsolja
1 dl soya
1 dl sweet chilisås

Häll ingredienserna över kycklingen och rör om. Låt marinera i kylskåp så länge som möjligt.

Kantarellsås
4 dl förvällda kantareller
1 schalottenlök
2 msk mjöl
3 dl grädde
1 dl mjölk
1-2 tsk kycklingfond
2 tsk soyasås
örtsalt

Fräs svamp och finhackad lök i smör. Strö över mjöl och blanda runt. Häll på grädde och mjölk och låt småputtra några minuter. Tillsätt fond och soya och låt puttra några minuter till. Smaka av med örtsalt. 



Min lunch i dag var inte fel den heller. Jag kunde bara inte låta bli. Blev inspirerad av Mårtenssons Kök, fast gjorde dem snäppet onyttigare. Till mitt försvar så har jag powerwalkat både lördag och söndag morgon... 



I morgon måndag, men snart helg igen...



10 kommentarer:

  1. Vi åt också grillat med kantarellsås i fredags, kan det bli godare? Men det är klart den där lunchen såg ju inte så dum ut heller ;).

    SvaraRadera
  2. Åh, kantarellsås!! Jag har sneglat på kantarellerna i affären och på torget varje gång jag gått förbi... det är bara såååå gott! Det har inte blivit av att jag köpt några än... men nästa gång måste jag bara köpa och prova ditt recept!

    SvaraRadera
  3. Nu blir jag sugen på kantarellsås...och kyckling! Måste testa.

    Kram Nina

    SvaraRadera
  4. åh herrejösses de här ser ju ut som de godaste,kantareller,får nog ta o leta upp guldet i skogen och göra den här såsen..mmm så gott

    SvaraRadera
  5. Mums med kantareller. Vad kul med soya i, det har jag inte prövat.

    Jag är stormförtjust i din blogg! Så fin :)

    SvaraRadera
  6. Kantarellsås låter så gott till och grillat är bara så gott.

    Jag som älskar böcker... dock har det inte blivit så mycket läsning den senaste tiden... tack för tipset på böckerna. Ska skriva ner och läsa när tid ges (när det nu blir?)

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Ljuvliga matbilder:) Och ALLT som innhåller kantareller är vrålgott!
    Idag har vi lite sommar här i Hultsfred, tack för att du delar med dig;)

    SvaraRadera
  8. Så gott med grillat och kantarellsås!!
    Böcker var längesen jag läste...Kokböcker isåfall..

    SvaraRadera
  9. Efter att tillsammans med min dotter hittat ca en liter kantareller i skogen idag (vi hoppade upp och ner av lycka) tänkte jag genast på receptet med kantarellsåsen jag sett här för några dagar sen. Och vad fantastiskt god den blev, inte sista gången jag gör den. Och det blir ju faktiskt ännu godare när man "fångat" råvarorna själv. Till och med äldsta dottern tyckte den "faktiskt var jättegod", synd bara att hon inte vågade smaka förrän sista tuggan. Lilla dottern vågade tyvärr inte.
    /Anneli Christie

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.