tisdag 17 juli 2012

INDISK MAT OCH BLOGGVÄNMÖTE

Amy och jag, samt matgåvan jag fick av Amy och hennes familj.
Har sagt det innan, men det tål att upprepas. Bloggen har fört med sig så himla mycket gott, både i matväg och i nya bekantskaper. Jag lär känna så himla många trevliga människor, även om det inte är så många jag än så länge träffat i verkliga livet. Så mycket som jag läser om alla er härliga bloggare, så känns det som om jag känner er. 


I dag fick jag besök av Amy, från Amy´s piece of cake, och hennes härliga familj. De tillbringade dagen i Falkenberg, för att sedan dra vidare mot Glommen och familjen Andersson/Kårdahl. Spännande möte tyckte vi båda och våra respektive får snällt hänga på, inte för att någon av dem klagade, inte alls. 


Kvällens måltid blev indisk mat, mitt önskemål. När man får chansen att få laga indisk mat med ett proffs, så passar man på. Palak Paneer hette det vi lagade. En vegetarisk gryta med bland annat halloumi, spenat och massa spännande kryddor. Det var så gott! Jag åt galet mycket, och tyckte det var sorgligt att bli mätt. Då är det gott minsann. Receptet hittar ni här. 




Jag passade också på att baka Naan, ett indiskt bröd som passar bra till såsiga grytor. Brödet används då för att suga upp all smakrik sås. Receptet hittade jag också på Amys blogg





Naan (ca 8 st)
1 pkt torrjäst (eller ett paket vanlig jäst, 50 gram)
2,5 dl vatten, fingervarmt
2,5 dl naturell yoghurt
2,5 + 5 dl vetemjöl (Jag fick ta mer mjöl än det angivna)
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung 
1 ägg, valfritt


Att smaksätta nybakta naan med: smält smör och pressad vitlök eller sesamfrön och/eller hackade örter ex persilja.


Gör så här:
1. Blanda torrjäst, 2,5 dl mjöl och salt i en bakskål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl (5 dl) och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40-60 min).


(Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken först och sedan rör ut i fingervarmt vatten. Lägg sedan i salt och 2,5 dl mjöl, yoghurt osv.)


2. Stjälp upp degen på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.


3. Kavla eller platta ut bullarna till ca 0,5 cm tjocka rundlar och ca 15-20 cm i diameter. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan (om du gräddar i stekpanna).


4. Baka naan i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.


Gräddar du naan i ugn (250 grader) så fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper) och grädda naan i 5-8 minuter i mitten av ugnen.


Vid servering så kan du pensla naan med smält smör samt strö över lite salt (gärna gourmesalt/flingsalt). Det är även gott att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan (garlic naan).


Vidare kan man strö över rostade sesamfrön och/eller hackade örter ex persilja.


Även i morgon får vi fortsatt besök av Amy och hennes familj. Då blir det stor frukost, sedan krabbmete i hamnen. Håll tummarna att vi får fint väder.









8 kommentarer:

  1. Vad roligt att ni två fick till med en träff! Ja, visst är det kul med bloggvänner! Hoppas ni får en fin dag också idag! Kram och hälsa Amy!

    SvaraRadera
  2. Tack fina ni för ert varma välkomnande! :) Vi ser fram emot idag med fler spännande äventyr, kramar från oss!

    SvaraRadera
  3. åh va kul att äntligen få träffas in the real life.ska oxå snart på semester så vi kommer oxå bila neråt i sverige,ska bli spännande

    SvaraRadera
  4. Underbart! Palak paneer är ju sååå gott. Ni är så fina på bilden! Kram!

    SvaraRadera
  5. vad kul att ni spenderat några semesterdagar ihop:) Ni ser ut att haft det jättebra!

    SvaraRadera
  6. Vad kul att träffas sparar recepten direkt:)

    SvaraRadera
  7. Visst är det fantastiskt vad bloggandet för med sig.
    Så fina ni är! Kul och GOTT att laga indiskt tillsammans.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.