onsdag 9 maj 2012

VARDAGSLYX OCH KRÄFTFOND


I går visade jag en bild på vår fina strand här i Glommen, stranden som är en av anledningarna till varför människor gärna bosätter sig här. Den här bilden visar en annan anledning till varför jag tycker om att bo här. Jag älskar nämligen kräftor. 


Från Glommens lilla hamn utgår det dagligen ett par fiskebåtar, både för kräftfiske och annan fisk. På sommarkvällarna kan man se båtarna tuffa ut mot horisonten, för att på morgonen återkomma med båtarna fulla med fisk och kräftor. 


I kväll hade vi turen att få just kräftor till kvällsmat. Den här gången tog vi bara lite hemmagjord vitlöksås som tillbehör. Ingen dålig kvällsmat på en onsdag, men det är ju ändå lillördag. 




Av skalen kokade jag en kräftfond. Får väl tänka ut något bra att använda den till också. Här skulle jag gärna ta hjälp av er läsare. Vad skulle ni använda en hemmagjord kräftfond till? Tips på maträtter mottages tacksamt.




Kräftfond
2 liter kräftskal
3 morötter
1/2 purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1 1/2 msk tomatpuré
3 lagerblad
6 vitpepparkorn
2 liter vatten


Skär bort främre delen av huvudena på kräftorna. Där sitter magsäcken och den vill vi inte ha med. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Dela även purjolöken och den gula löken i mindre bitar. Fräs kräftorna i olja tillsammans med grönsaker, delad vitlök, tomatpuré, lagerblad och vitpepparkorn. Låt fräsa i ca. 15 minuter, se till att det inte bränns. Häll sedan på vatten och låt småputtra i ca. 45 minuter. Dra sedan kastrullen från plattan  och låt svalna. Sila bort skalen och reducera fonden till hälften. Smaka av med salt och peppar. Fonden håller sig 3-4 dagar i kylen, längre i frysen. 






Om ni inte redan visste det så är det torsdag i morgon. Torsdag betyder ledig dag för mig. Fick städat i eftermiddag när barnen var hos kompisar, så i morgon slipper jag det. Det blir en dag hemma, attans bara att vädret inte ska bli bra. Vill ju bara ha sol!





7 kommentarer:

  1. Det där lät inte som en fel onsdagsmiddag! :) Smart att ta tillvara på skalen också.

    SvaraRadera
  2. Oj, vilken lyxig mitt-i-veckan middag, härligt!
    Kanske du kan använda fonden till en god kräftsoppa? Vi har ett recept i vårt kök på en som är väldigt god, kanske du kan trixa lite med det receptet så du får användning av fonden?

    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/10/kraftsoppa.html

    Ska bli spännande att se vad du gör med härligheten:) Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Jag älskar också kräftor, men det ska vara havskräftor. Insjökräftor imponerar föga på mig tyvärr. Jag vet att de anses finare men jag gillar den friska smaken på havskräftorna. Jag gratinerar dem gärna.

    Kräftfond kan användas till en god pastasås också. Blanda med grädde, dill och skaldjur så blir det en mumsig pastarätt de luxe! Kram!

    SvaraRadera
  4. Åhh, kräftor är ju så himla gott! Det är något jag älskar med att vara öbo också. ;-) Smart också att återanvända kräftskalen - det måste ju helt klart testas någon gång! Kram

    SvaraRadera
  5. En god kräftsoppa kanske? Eller varför inte en pastarätt?

    SvaraRadera
  6. Är ju så underbar att bo nära havet och ha tillgång till färsk fisk och skaldjur! Ser jättegott ut :)
    Ja smaka Tiramisú någon gång, jättegott är det!
    Tack snälla för orden, din blogg var ju minst lika härlig!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.