lördag 14 april 2012

VETELÄNGD MED VANILJ OCH MARSANKRÄM


Vad vore livet utan bullar? Inget vidare skulle jag säga. Bakade en ny sorts vetelängd i går, med marsansås och vanilj. Bakade även vanliga hederliga kanelbullar.


Har idag haft en galet stressig dag faktiskt. Barnjympa på förmiddagen och inte mindre än tre kalas att laborera mellan på eftermiddagen. Ja, inte för mig men för mig och barnen tillsammans. Ella hade dessutom sin dans på eftermiddagen.


Svärmor tog hand om Ludvigs kalasande, vilket hjälpte till. Vi är lyckligt lottade och har både mor- och farföräldrar i närheten. Aldrig några problem att få hjälp med barnvakt eller hämtning på skola och dagis. 


Vetelängd med vanilj och marsansås
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk kardemumma
1 1/2 dl socker
14-15 dl mjöl


Fyllning
marsanpulver
mjölk
florsocker (ca. 1 1/2 dl)
vaniljsocker (ca. 1 msk)
rumsvarmt smör ca 100 



Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll på mjölken, värm till ca 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.


Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.


Kavla ut en tredjdel till en rektangel stor nog att täcka en ugnsfast form. Blanda i hop en marsankräm och bred ut den på degen. Kavla ut resten av degen och bred rumsvarmt smör ovanpå. Strö sedan på rikligt med florsocker på toppen. Fyll en tekula med vaniljsocker och pudra vaniljsocker över florsockret. Rulla ihop till en rulle och skär den i ca. 5 cm breda bitar. Placera bitarna ovanpå marsankrämen. 


Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen jäsa under jäsduk i ca. 25-30 minuter. 


Pensla den färdigjästa degen med uppvispat ägg och strö över strösocker. Grädda mitt i ugnen i ca. 15-20 minuter. Blanda en frosting av florsocker och vatten, som du garnerar vetelängden med när den svalnat.

Mumsigt gott!

Ps, Jag vet att jag tjatar, men glöm inte min utlottning. Nu kan ni även följa min blogg via email. Glöm inte heller meddela mig att ni deltar i utlottningen. 


5 kommentarer:

  1. Bullar är godast. Så är det bara! Kram!

    SvaraRadera
  2. Bullar är bäst :) Så fina längder du bakat!

    SvaraRadera
  3. Ser mumsigt ut =)
    Jag vill även tacka dig för en inspirerande blogg. Massa kramar till dig så syns vi nästa vecka ;-)

    SvaraRadera
  4. Vetelängden ser ju jättegod ut! Bullarna med :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.