onsdag 18 april 2012

SOMMARBAGUETTER


Jag fullkomligt älskar långjästa bröd! Så lite jobb och alltid väldigt bra resultat. Satte en deg i går kväll, för att kunna njuta av färskt bröd i morse. Vällagrad holländsk ost, några gurkskivor och en kopp te, så kickar vi igång dagen. Vaknade utan halsont idag, så i morgon tillbaka på jobbet. Penicillinet har börjat verka, hurra! 


Bli en dag hemma att ta igen det jag inte orkat göra de senaste dagarna. Tvättkorgarna är tokfulla och hemmet inte allt för rent...


Ska även baka en kaka till mina kollegor, som fått slita på jobbet. Vi sätter inte inte in vikarier när någon är sjuk, utan löser det själva. Så en kaka är det minsta jag kan göra för dem.


Sommarbaguetter
3 g färsk jäst
300 g kallt vatten
380 g vetemjöl special
30 g vetekross
8 g salt
sesamfrö till utbakningen


På kvällen
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, vetekross och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.


På morgonen
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket, först ovanifrån och sedan underifrån, sedan från båda sidor. Den bör bli cirka 25*25 cm. Vänd skarven neråt, så håller paketet ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa ungefär 40 minuter.


Dela bröden i tre avlånga bitar och dra ut dem en aning på längden. Om man vill rullar man dem i sesamfrön innan man snurrar dem ett kvarts varv och lägger dem på bakplåtspapper. Dra upp pappret på en bricka eller skärbräda och låt det sedan glida in på den heta plåten i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten.


Låt stå tills baguetterna fått ordentligt med färg, 15-20 minuter. De sista 10 minuterna kan man öppna ugnen ett par gånger och släppa ut lite ånga. Ibland kan man också vända på baguetterna mot slutet så att de får fin färg även på undersidan. Ta ut baguetterna och låt svalna på ett galler. 


Degen ska vara puffig när man delar den till baguetter. Puffigt deg ger håligt bröd

Receptet kommer från Martin Johanssons bok "Enklare bröd"




6 kommentarer:

  1. Härligt med nybakat bröd till frukost :)

    SvaraRadera
  2. a så smidigt med långjästa bröd och sååå ruskigt gott,dessa blev ju urfina,älskar när bröden får stora hål i.mums

    SvaraRadera
  3. Ja det där borde man ta sig tid att baka...lät gott!

    Skönt att vara på bättringsvägen, och bjuder du kollegerna på kaka så blir de säkert väälldigt glada, vem hade inte blivit det?!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  4. Sesamfrön är fantastiskt gott på bröd. Lite nötig smak och så nybakat som är bland det godaste som finns. Kram!

    SvaraRadera
  5. Ojoj detta recept lånar jag =)
    tack för all inspirationer du ger mig!
    Kramkram

    SvaraRadera
  6. Långjäst bröd is da thing! Älskar dina brödrecept, den boken verkar superbra!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.