söndag 15 april 2012

LYXIG SÖNDAGSFRUKOST MED NYBAKAT DURUMBRÖD


Mmm, lyxig söndagsfrukost är inte fel, inte fel alls. Det blir ju dock en lite försenad frukost, men den som väntar på något gott... 


Har sett fram emot en sådan här frukost länge, en frukost som innehåller en massa godsaker. Vi fick det här brödet till frukost varje dag i Holland. Det var min bror som rekommenderade mig Martin Johanssons brödbok Enklare bröd, där det här receptet finns att hitta. 


Durumbröd
3 g jäst
300 g kallt vatten
90 g durumvetemjöl
300 g rågsikt
6-9 g salt

På kvällen
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en bakhandduk och skrapa försiktigt ut degen ur bunken. Dra ut den till en kvadrat och vik ner övre långsidan mot mitten och vik sedan upp nedre långsidan så att skarven hamnar på mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik handduken löst över brödet och låt jäsa i ungefär 40 minuter.

Baka ut brödet. 
Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten (detta för fin skorpa). Efter 15 minuter öppnar du vädrar lite. Detta fortsätter du med cirka var femte minut tills bröder varit inne i ugnen i 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen till 200 eller 225 grader om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt det svalna på galler. 

Om jag skulle få välja att bara äta en maträtt för resten av mitt liv, så tror jag att jag skulle välja äggamacka. Det är ju så himla gott! Frukosten idag blev just det, och till det färskpressad apelsinjuice och hallon- & banansmoothie. 


Vad skulle ni välja om ni fick välja att bara äta en maträtt för resten av ert liv?



I dag är det faktiskt lite synd om mig. Vaknade i natt med vansinnigt ont i halsen, och till det feber. Har segat mig igenom dagen och febern den håller i sig. Ska till doktorn med lilleman i morgon, så ska lägga mig tidigt för att kurera mig rejält. 


Hoppas ni haft en härlig helg med massa solsken! Kram på er!

4 kommentarer:

  1. Sådana brödbak som dessa blir vi så impade av, vi har absolut inget tålamod what so ever till allt knådande och jäsande osv... Tack o lov finns det recept för sådana som oss också:)

    En maträtt förresten av livet är så svårt att välja, förmodligen skulle det bli något i fiskväg för oss båda...

    Kry på dej o hoppas din vecka blir bra.

    SvaraRadera
  2. Åhhh din stackare härligt bröd du bjuder på ägg och kaviar är min absoluta favvo pålägg. Krya på dig! kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Ser gott ut och passar bra med äggskivor på! Krya på dig!

    SvaraRadera
  4. ja älskar bröd med durum,så himla gott och stor favoriten här hemma

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.