tisdag 17 april 2012

INDISK FÄRS


Får börja med att säga att bilderna inte gör rätten rättvisa. Så, nu var det gjort.

När jag fyllde 25 år, alltså inte länge sedan alls, ordnade jag och mina vänner en stor fest. Temat var Bad Taste, vilket var hysteriskt roligt. Jag hade på mig en onepiece i röd sammet, en tajt variant som mamma glatt klädde sig i när hon var yngre. Hon var dock ganska så mycket smalare än mig, så ni förstår säkert på ett ungefär hur jag såg ut. Men rätt för temat var jag i alla fall. 

Matmässigt var det inte alls Bad taste, det hade i sig varit ganska skoj. Bara bjuda på riktigt äcklig mat, vilken succé. Men nej, vi bjöd på Indisk färs. Får också be Amy om ursäkt här kanske. Detta är namnet jag har på rätten, kanske för dig inte alls är indiskt. 

Massa goda smaker av curry, ingefära och cayenne. En riktigt god maträtt. Vi fick den här rätten hos vänner för några månader sedan, och då fick vi mandarinklyftor och jordnötter som tillbehör. Det lyxade till rätten lite, men här hemma hade vi slut på allt sådant så det fick bli á la naturell. 

Indisk färs
500 g köttfärs
100 g purjolök
1-2 tsk ingefära
2-3 tsk curry
1/2 - 1 tsk cayennepeppar
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk soya
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
300 g creme fraiche
2 dl mjölk
2 msk tomatpuré

Fräs köttfärsen tillsammans med skivad välsköljd purjolök. Tillsätt kryddorna. Jag använde den mindre mängden kryddor, men allt är en smaksak. Receptet jag hade var utan måttangivelser, så jag har testat mig fram. 
Häll köttfärsröran i en ugnsfast form. 
Blanda creme fraiche, mjölk och tomatpuré och häll över köttfärsröran. 
Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 20-25 minuter. Servera med antingen ris eller nudlar. Passar jättebra med nektariner, jordnötter och bananbitar som tillbehör. Kanske även lite mango chutney. 


Min andra dag hemma. Halsen är lite bättre, men pratar fortfarande som om jag hade munnen full av gröt. Blir hemma i morgon också, sedan hoppas jag vara på topp igen.


6 kommentarer:

  1. Vilken spännande rätt! Det är ju curry i den så hey indiskt it is (även om det inte är det i traditionell bemärkelse!) ;)

    Vad är det för virus du fått? Krya på dig, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej inte helindisk, men en gnutta i alla fall. Vas bra att du godkände det ;0)

      Jag har fått halsfluss... :0(

      Kram Malin

      Radera
  2. Hehehe!

    Jag hade blå Konsum-overall!
    Jag gjorde efterrätten: fryst vaniljvisp med krossad Daim i! Låg på köksgolvet och hamrade sönder Daim - till grannens irritation!

    Krya på dig!

    Pöss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, så snygga som vi var då har vi aldrig varit igen.

      Pöss

      Radera
  3. Kan känna doften ända hit : ) mums krya på dig kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Låter gott och doftar säkert ljuvligt! Krya på dig!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.