måndag 6 februari 2012

TEKAKOR


Snabbt hem från jobbet i dag för att sätta degen till dessa tekakor. Hungriga barn fick vänta, men den som väntar på något gott...


Tog en tekaka innan Dans Fuegon, ville ha fler men vågade inte. Ville inte riskera att få håll mitt i merenguen eller salsan. I bilen på väg hem ringde jag Lars, som fick äran att förbereda en smörgås och en kopp te till mig. Sedan snabbdusch, och efter det seriestarten av "30 grader i februari". Jag tror att den serien kan bli mysig att följa. En bitter Kjell Bergqvist med bitska kommentarer, kan han förändras i värmen tro?


Tekakor
50 g jäst
1 1/2 dl surdeg
150 g smör
5 dl vatten
5 dl mjölk
1-2 msk salt
1 1/2 dl socker
4 dl kruskakli
20-25 dl vetemjöl


Smält smöret och blanda ner vätskan. Låt det bli 37 grader. 
Rör ut jästen med lite av vätskan i en degbunke. Tillsätt resten av vätskan, surdeg, salt, socker och kruskakli. 
Tillsätt efterhand vetemjölet tills degen blir blank och smidig. 
Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. 
Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar som arbetas smidiga. Dela sedan varje bit i nio bitar. Rulla försiktigt varje bit och platta till. Om bitarna får ligga lite släpper spänningen i degen och de blir lättare att forma. lägg på plåten och nagga med gaffel.
Jäs ytterligare 20-25 minuter under duk. Grädda i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk. 






Den surdeg som blev över frös jag ner i påsar. Får se vad det blir för bröd nästa gång. Ann-Britt, som gav mig surdegskulturen hade en hel pärm med brödrecept lämpade till surdegen. 



9 kommentarer:

  1. Jag gillar tekakor och är de dessutom bakade på surdeg blir de bara godare :)

    SvaraRadera
  2. Och jag vill bara hem o baka o sätta i mig en tekaka! Gott!
    Så gulligt du skrev inne hos mig..

    kram o ha det gott/Tina

    SvaraRadera
  3. Vilka fina te-kakor! Jag såg samma program som du och hade mest lust att nita Kjell B. Jag VET att det bara är film men han retade ändå upp mig. Tänk så många kvinnor som låter sig hunsas av sina män på det viset. Usch! Tur att receptet på ditt bröd múntrade upp mig. Kram!

    SvaraRadera
  4. Åh, det hade inte suttit fel med en tekaka nu känner jag ;-) De ser väldigt goda ut!

    SvaraRadera
  5. Åh, var det igår serien hade premiär... Då var jag på jobbet. Men det verkade som den kommer vara lite småkul.
    Tekakor var det alldeles för länge sedan jag bakade. Ser jättegoda ut!

    SvaraRadera
  6. ser helt underbara ut =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  7. åh lät ju hur gott som helst.
    älskar surdeg,älskar tekakor a då måste detta bli kanon gott
    mums mums

    SvaraRadera
  8. Missade serien men ser att den går i repris :) Älskar Kjell Bergqvist!

    Surdeg och tekannor låter verkligen gott mums! Ser fram emot dina framtida surdegsrecept, kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.