onsdag 8 februari 2012

LYXGRATÄNG MED KÖTTFÄRS


Har jag köttfärs hemma blir det oftast köttfärssås, lasagne eller biffar. Lite trist, även om det är ganska säkra kort för att få barnen att äta. I kväll letade jag runt på Tasteline och fann den här gratängen. Köttfärs och pasta, men lite annorlunda är vad jag brukar göra. 


I morgon är det torsdag, men jag är faktiskt inte ledig. Mina nior har nationellt prov och jag vill inte missa det. Byter därför ledigadagen till på fredag. Passar utmärkt eftersom vi ska till Göteborg och genrepet på Melodifestivalen. Hämtar Ella klockan två i skolan, sedan direkt upp. Kanske hinns lite shopping med, men sedan ska vi äta på Joe Farelli på Avenyn. Har varit där en gång tidigare, och gillade då maten. Någon som kan rekommendera något på menyn?


Lyxgratäng med köttfärs

1 st  gul lök
3 st  vitlöksklyftor
1 st  morot
500 gram  nötfärs
400 gram  krossade tomater
10 st  soltorkade tomater i olja
1 förp. fond du chef (kött)
4 msk  balsamvinäger
salt och svartpeppar
500 gram  pasta
1 burk  crème fraiche
1 burk  keso naturell
torkade örter efter egen önskemål. Jag tog körvel.
2-3 dl  riven parmesan




1. Hacka löken, pressa vitlöken och riv moroten. Fräs tillsammans med nötfärsen i en gryta.
2. Tillsätt krossade tomater och finhackade soltorkade tomater. Låt puttra under lock i 10 minuter.
3. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt fond du chef i grytan tillsammans med balsamvinägern. Smaka av med salt och peppar och låt gärna puttra i 10 minuter till.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan al dente. Sila bort vattnet och blanda pastan med crème fraiche, keso och örter.
5. Varva pasta, köttfärs och parmesanost i en stor, ugnsfast form. Salta och peppra mellan varven och avsluta med ett lager ost.
6. Gratinera i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med en god sallad!





Sitter nu i soffan och svettas med deltagarna i Sveriges mästerkock, spännande!




3 kommentarer:

  1. Joe Farellis har jag inte varit på sedan... jag minns inte. Men jag minns att jag senast åt en god rätt med ädelost och valnötter. De hade väldigt god mat då i alla fall. På herrarnas toa lär Mussolini vara avbildad i pissrännan. Jag har aldrig varit inne där, men det kan ju vara värt att kolla, haha! Ha så trevligt i min fina stad! Kram!

    SvaraRadera
  2. Det där lät gott!

    Jag är ett pastafreak!

    Ha det riktigt mysigt på melodifestivalen!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  3. Oj så festlig gratängrn lät och såg ut :))
    Måste ta detta recept! Då bra att kunna kika in här när man harmiddags torka :) så tack för det!!

    Ha en toppen fredag!
    Varm kram Sofia

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.