fredag 6 januari 2012

VARMA CHOKLADBAKELSER


I går kväll vandrade vi några hus bort för att umgås med trevliga familjen Dahlqvist/Carlsson. En skön kväll med god mat, dryck och många skratt. Maria hade lagat indiskt färs med ris och lite tillbehör. Jag kommer snart lägga ut det receptet här, för det var vansinnigt gott. Bjöd på det när jag och mina vänner hade Bad Taste-party när vi fyllde 25 år. Inte så länge sedan alltså...


Efterrätten stod jag för och då fick det bli Leilas varma chokladbakelser. Kanske världens smidigaste efterrätt och dessutom helt ljuvliga. Ingredienserna är sådana man nästan alltid har hemma, och man tar dem från frysen direkt in i ugnen. 
Till detta blev det ananassalsa med mynta och ljus rom och vaniljglass från SIA-glass, så klart!


Receptet kommer från Leilas tv-program "Leilas söta jul".


Leilas varma chokladbakelser (4st)

2 st  ägg
1 dl strösocker (rågad)
100 g smör
0.25 dl mjölk 
1 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 dubbelnougat


Gör så här
1. Rör samman hela ägg med strösocker, det ska INTE bli luftigt.
2. Smält smöret och blanda med den kalla mjölken.
3. Sikta vetemjölet och kakaon över äggen, tillsätt smörmjölken och blanda samman allt.
4. Fyll smeten i smörade formar. Leila använde silikonformar, jag använde en muffinsform. Jag tryckte ner en bit dubbelnougat i varje bakelse. Frys sedan ner formarna. 
5. Grädda bakelserna i 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig ugn) i ca 10-15 minuter. Tiden mindre viktig, fokusera mer på när den börjar spricka.
6. Man ser att den är färdig när den precis börjar spricka i locket. Bakelsen ska vara lite ogräddad i mitten.



Mojito ananassalsa
1 st färsk ananas
1 kruka mynta
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk cacacha eller ljus rom



1. Skala och tärna ananasen i ½ cm stora tärningar.
2. Hacka myntan och blanda med ananas, råsocker, mynta och cacacha i en skål.


Kan varmt rekommenderas alltså!


I dag blir det banankaka och våfflor i vårt hus. Vad ska ni baka?





4 kommentarer:

  1. Låter ljuvligt gott! Ser ut som chokladfondant!

    SvaraRadera
  2. Ja, så är det, bara att Leila döpt om sitt recept lite.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Så gott det ser ut! Får testa det framöver kram!

    SvaraRadera
  4. Det ser himmelskt ut, och kombinationen mellan ananassalsan och den varma chokladbakelsen låter alldeles underbar!

    Haha, Bad taste-party? Det låter ju... annorlunda ;)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.