söndag 29 januari 2012

LÅNGJÄST FRÖBRÖD



Det här är alltså brödet vi hade till frukost i går morse. Svärmors persikomarmelad och ost som pålägg är min favorit. Ja, och äggamacka då. I vårt hushåll gör vi av med fasligt mycket ägg. Vi har turen att få ägg köpte hos bonde, både av mina föräldrar och svärföräldrar. Inte ofta vi behöver köpa ägg i butik. En del går ju så klart till bakning och pannkakor, men också till just äggamackor.


Fröbröd
3 g jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
6-9 g salt
30 g solroskärnor
15 g linfrö
solroskärnor och linfrö till utbakning


På kvällen
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl, salt och frön. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.


På morgonen
Smöra en brödform och strö solroskärnor och linfrö (ungefär så mycket som du hade i degen) på ett bakbord. Skrapa ut degen på fröna, dra ut till en kvadrat och vik sedan ihop en gång på mitten, så de nya fröna hamnar på utsidan. Lägg degen i formen, täck med handduk och låt jäsa i ungefär en timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan brödet jäst klart. Sätt ett ugnsgaller strax under mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan.


Sätt formen på gallret och lägg några isbitar på den nedre plåten. Detta för att få en lite glansigare yta samt för att degen ska kunna resa sig bättre. Efter 15 minuter kan du sänka värmen till 200 grader och låta brödet stå ytterligare ca 20 minuter. Ta ut brödet, vänd det ur formen och låt svalan på ett galler.


Receptet kommer från Martin Johanssons bok "Enklare bröd"


Ett supersmarrigt bröd, perfekt för helgfrukosten!




Senare i dag ska jag baka finfina cupcakes, var ett tag sedan för min del. Annat som händer i dag är nog skridskoåkning vid Brevik, alltså på havet... Fast väldigt nära land, nästan på land faktiskt. 


Ha en underbar söndag!

6 kommentarer:

  1. Hej du! Vilket härligt bröd! Det blev fel i mitt inlägg om tävlingen hos Farmors skafferi. Det är på http://coquina.blogg.se/ man ska skriva ett inlägg. Jag skrev av lite fel men tar bort dina kommentarer, så kan du lämna nya på rätt ställe. Ursäkta mitt slarv! Kram!

    SvaraRadera
  2. åh ser ju helt underbart,och härligt med så mycket frön,mumma

    SvaraRadera
  3. Ser väldigt gott ut och gott med solroskärnor och linfrön!

    SvaraRadera
  4. Ser jättegott ut! Vi gör också av med otroliga mängder ägg i vårt hushåll. Ägg är så himla bra, alltså! :-)

    SvaraRadera
  5. Ser riktigt smarrigt ut, det här receptet sparar jag ner för framtida bruk, kram!

    SvaraRadera
  6. Tack för receptet! Vi delade degen i åtta bitar vilka gräddades i mitten av en 225 grader varm ugn i ca 18 min. Supergott det också!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.