söndag 11 december 2011

MACARONS MED PEPPARKAKSFYLLNING



Gårdsbutiken jag besökte i eftermiddag var verkligen jättemysig. 
Jag fick köpt en julklapp och två julgranskulor i fattigmanssilver till mig själv. Älskar fattigmanssilver!


En av anledningarna till besöket var att få lite inspiration. Jag och Lars går nämligen i funderingar att öppna inredningsbutik i vårt uthus. Ni som känner mig vet vilken stil jag har, och samma stil ska det i så fall vara i vår gårdsbutik. Lantligt vitt blandat med marint. Har en inre bild av min lilla butik, Annies Stuga i Glommen. Annie hette Lars mormor, tillika också tidigare ägare av huset vi bor i. Ja, vi får väl se hur det här utvecklar sig. Vad tror ni?


Nu till dagens bakning, som alltså blev macarons med pepparkaksfyllning. Den här gången testade jag ett nytt recept på  macarons. Ett recept där äggvitorna skulle vara rumsvarma. Det blev faktiskt mycket bättre än förra macaronsbaket. Receptet hittade jag på bloggen Vardaxlyx. Tjejen som skriver på bloggen är verkligen en flitig bloggare med massor av goda recept och inspiration.


Fyllningen hittade jag på Arlas hemsida. Som för övrigt är en riktig guldgruva. 


Ingredienser:
100 gram mandelmjöl
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
200 gram florsocker
4-5 matskedar socker
Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker och några doppar karamellfärg


Gör så här:
Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. 
Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Jag fick ha inne mina lite längre än så. Låt svalna och fyll med frosting.


Pepparkaksfrosting
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
1 äggula


Lägg smöret i en bunke. Blanda ner florsocker, vaniljsocker och pepparkakskrydda. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggulan. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp.

6 kommentarer:

  1. Dem ser JÄTTE fina ut =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  2. Spännande med era tankar på att öppna eget tycker jag! Go for it, säger jag även om jag inte känner till er stil! Man ska följa sina drömmar :)

    Va gott med pepparkaksfyllning!

    SvaraRadera
  3. Åh vad kul med en egen inredningsbutik, allt på dina bilder är ju alltid jättefint, så det låter som en toppenidé! Hoppas allt går vägen för er :D

    Och jag ÄLSKAR macarons, men vågar aldrig baka dem. kanske skulle prova det här receptet och se om jag kanske lyckas jag också? För smakkombinationen låter alldeles fantastisk, det måste jag säga <3

    SvaraRadera
  4. MIna macarons blir allt annat än perfekta i formen, men övning ger färdighet har jag hört... Smaken är dessutom viktigare! Så kör säger jag!


    Kram

    SvaraRadera
  5. Så fina de blev! Och vad roligt och spännande med inredningsbutik!

    SvaraRadera
  6. Gott med pepparkaksfyllning! Fina är dom också :))

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.