onsdag 7 december 2011

KÖTTFÄRSPAJ MED FRANSKA SMAKER



Onsdagskväll igen, vart tar veckorna vägen? I morgon är det alltså torsdag och jag är ledig. Min fina kompis Malin med söta sonen Nils kommer på frukost till Glommen. Ska sätta degen för kalljästa frallor alldeles strax. Har ni inte testat dem så gör det, så goda och smidiga. Bara att röra i hop och låta jäsa över natten. Baka ut och jäsa lite till, sedan skjuts in i ugnen. 


På eftermiddagen ska jag, barnen och min mamma till Varberg. Först lite shopping och på kvällen Julkalaset med Eric Saade och Timotej. Ja, säkert några fler, men det bryr sig inte barnen om.


I kväll blev det köttfärspaj till middag, för mig och Lars i alla fall. Barnen fick pannkakor och plutt-Ludvig åt en. Hur är det möjligt att bara äta en pannkaka? 


Köttfärspaj med franska smaker
4 dl mjöl
1 1/2 dl mjölk
50 g smör
2 tsk bakpulver


400 gr köttfärs
salt & peppar
1 stor lök
1 vitlöksklyfta
1 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1/2 köttbuljongtärning
200 gr champinjoner


2 dl creme fraiche
1 dl riven Västerbottenost
1 pressad vitlöksklyfta
salt & peppar


Blanda mjöl, mjölk, smör och bakpulver till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
Stek köttfärsen i smör. Salta och peppra och lägg köttfärsen åt sidan. Hacka all lök. Stek löken så den blir genomskinlig. Tillsätt köttfärs, vin, tomatpuré, timjan och smulad buljongtärning. Låt kättfärssåsen puttra i ca. 10 minuter. Skiva champinjonerna och fräs dem i smör. Blanda creme fraiche, riven Västerbottenost, vitlök, salt och peppar i en skål. Lägg köttfärsen, champinjonerna och överst creme fraicheblandningen i pajskalet. Gratinera tills ytan fått färg, det tar cirka 10 minuter.


En väldigt god paj med smak av timjan och rött vin. Creme fraicheblandningen på toppen gör det hela riktigt krämigt och extra gott.


Klockan 21.00 sitter jag bänkad framför tv:n, då sänds andra avsnittet av Leilas söta jul. Jippi!


Kram på er!

1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.