söndag 20 november 2011

VANILJ- OCH KANELCUPCAKES MED TOMTESKUMFLUFF




Mitt favoritgodis är helt klart tomteskum. Finns inget som slår det, inte ens choklad. På dagens cupcakes fick det bli tomteskumfluff. Själva kakan är en riktigt höjdare också. Smeten till kakan är så god att jag lätt kan sätta i mig den innan den åkt in i ugnen. Det receptet har jag tagit från en blogg som heter passion4baking. Det är en norsk sida och den är tokfylld med de ena goda recepten efter de andra. 


Vanilj- & kanelcupcake 28 st

4 ägg
200 g smör
300 g socker
500 g mjöl
2 msk maizena
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk kanel
3-4 dl grädde
2 tsk vaniljarom



Sätt ugnen på 200 C.
Börja med att sätta fram alla ingredienser.
Sätt  ägg och smör i rumstemperatur.
Blanda mjöl, maizena , bakpulver och bikarbonat i en skål. Jag siktade detta 3 gånger för att få bra resultat.
Mixa smöret fluffigt, tillsätt sedan socker.
Tillsätt ett ägg i taget, därefter vaniljaromen.
Blanda kanelen med mjölet. Använd en sil och häll mjöl/kanel-blandningen lite i taget genom den ner i äggsmeten. Tillsätt grädden och rör försiktigt ihop till en smet.
Fyll formar 3/4 fulla och grädda i ca 20 minuter i mitten av ugnen.  


Tomteskumfluff


200 g skumtomtar
5 dl grädde


Klipp tomtarna i små bitar. Koka upp 3 dl grädde och lägg i tomtebitarna. Rör runt tills alla bitar smält. Låt svalna, gärna i kylskåp över natten. Tillsätt 2 dl grädde och vispa tills allt blir fluffigt.
Spritsa på cupcakesen och garnera fritt.


Lite julkänsla på de här, kanel och tomteskum! 


En vecka till 1:a advent... Längtar!









5 kommentarer:

  1. Himmel Malin, ser som vanligt så smarrigt ut! De här måste jag bara baka, bums på to-do listan! ;)

    Tycker också att passion4baking är en bra sida, Manuela bor ju nuförtiden i Bankeryd (Jönköping)! Roligt att följa henne tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Du måste skoja med mig det bästa i världen är tomteskum. Hur smaker de? Det låter helt fantastiskt ljuvligt!

    SvaraRadera
  3. De smakar tomteskum, med mer jordgubbssmak än tomten naturell. Om man håller lite koll på sin tomtegrädde och inte låter den bli jättehård, så behöver man inte tillsätta grädde i slutet. Smaken av tomteskum blir då ännu tydligare. Då räcker inte fluffet till så många cupcakes, utan man får kanske ta två påsar i stället för en. Eller så äter man en som den är, vilket är det absolut bästa!

    SvaraRadera
  4. Oh-la-laa! Vilket perfekt hälsa-på-bebis-för-första-gången-fika då föräldrarna älskar de där skumtomtarna lika mycket som du :). Dessutom kommer det vara andra advent. Tusen tack för receptet och vilken härlig blogg. Jag har fått skapa en ny mapp bland favoriter med massa recept från dig.

    I´ll be back! :)

    SvaraRadera
  5. Åh det låter som världens bästa fika till våra vänner som just fått barn och råkar älska tomeskum, advent och allt som hör till :)

    Jag råkade glömma att jag halverat ditt recept när det kom till bakpulver och bikarbonat, hoppas det går vägen ändå :). Får se om några minuter när de är klara i ugnen. Tusen tack för receptet!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.