En god paj/kaka gjord av våra egna päron. Känns lyxigt att kunna ta vara på det man har växande hemma i trädgården. Vi har även plommon, men vi var dåliga på att gallra bland dem, så många har ruttnat. Vi ska beskära våra fruktträd ordentligt i år, så är vi redo inför nästa år.
Jag har däremot fått ta del av svärmors hemmakok, både plommon och persikomarmelad och en underbar rabarber- och jordgubbssylt. Riktigt goda allihop.
Päronkaka med mandelmassa och lime
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
skal av en lime
saft av en halv lime
200 g mandelmassa
Fyllning
2-3 päron
2 dl turkisk yoghurt
1 dl socker
2 ägg
Gör så här
Vispa smör och socker mjukt och tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver och vänd detta ner i smörsmeten. Tillsätt tillsist limesaft och limeskal. Tryck ut smeten i en pajform och riv mandelmassan över. Grädda i ca 10 minuter i 200 grader.
Skala päronen och dela i tunna skivor. Fördela skivorna över den förgräddade pajdegen. Vispa sedan ägg, socker och yoghurt försiktigt, så det precis blandas. Häll över päronen och grädda i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt svalna och servera sedan med vaniljsås eller glass.
Ljuvligt!
Alltså HJÄLP vad gott det låter! Jag älskar din blogg, massor av inspirerande recept =D Blir till att följa dig på en gång ;) Jag har en hel drös med päron i kylen och turkisk yoghurt som måste användas nu. Idag. Stor chans att det blir det här receptet <3
SvaraRaderaDu, nu har jag bakat och smakat den här kakan, helt fantastiskt god! Jag skrev ett inlägg om den på min blogg och länkade hit, hoppas det är okej =)
SvaraRadera