lördag 10 september 2011

HI-HAT CUPCAKES




På min födelsedag serverades dessa godingar. Jag bakade i mindre formar, vilket räcker alldeles tillräckligt eftersom de är så söta. Lite meck och kladd blev det, men det var det värt. Flera olika moment är det också, men ta det bara lugnt och metodiskt så blir det bra.


Receptet kommer som vanligt från Leila Lindholms bok "a piece of cake". 



Ingredienser


Muffins
3 st ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao 
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70 %


Maräng
6 st äggvitor
8.5 socker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, saften


Chokladtopping
350 g mörk choklad, 70%
3 msk matolja



Gör så här


1. Muffins
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda ner den smälta chokladen i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna
8. Maräng
Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke.
9. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
10. Rör först tills sockerkristallerna smält sedan vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår efter vispen. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader.
11. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa (i maskin) tills den svalnat helt.
12. Använd en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.
13. Låt stelna dem helt i kylen innan de doppas i choklad (se recept nedan).
14. Chokladtopping
Hacka chokladen och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten) tillsammans med matoljan.
15. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna en aning.
16. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans.
17. Låt stelna på ett fat i kylen i cirka 30 minuter.


Åh så sugen jag blev på dessa nu! Får leta i mina gömmor efter andra överblivna födelsedagskakor. Här finns en hel del kvar faktiskt.


I kväll är vi bortbjudna, ska bli så mysigt och gott. Ser verkligen fram emot kvällen. 


Ha en underbar lördag i solen! (ja, den lyser faktiskt här just nu)









3 kommentarer:

  1. åh, verkligen söta, säkert på många sätt ;) Yum!

    SvaraRadera
  2. Dessa är ju lite av dina specialare Malin. Älskar dem!!!

    SvaraRadera
  3. Ahhh!! "Gräddbulle" OCH muffins. Låter väldigt gott.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.