onsdag 3 augusti 2011

SOLROSBULLAR


Det känns verkligen lyxigt att kunna bjuda på nybakade frallor på morgonen. Det här receptet är så lätt och stämmer mer in på titeln på boken det kommer i från, Enklare bröd, än Levain-brödet jag bakade. Man bara rör ihop ingredienserna på kvällen och sedan får det jäsa i rumstemperatur över natten. På morgonen bakas det ut och jäser lite till, sedan in i ugnen och klart! Det är verkligen enkelt och r inte att misslyckas med. Det behöver inte vara mer jäst än 3 g, eftersom det långjäser i rumstemperatur. Det blir nästan lite surdegsstuk på det. Väldigt gott! 

Jag skriver bara viktmåtten, för jag rekommenderar er att köpa en hushållsvåg om ni inte redan har det. 

Ingredienser
3 g jäst
300 g kallt vatten
390 g rågsikt
6-9 g salt
20 g honung
solroskärnor till utbakning

På kvällen
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan de övriga ingredienser. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös men inte rinnig. Tänk bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 8-10 timmar.

På morgonen
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med solroskärnor och lite rågsikt. Låt jäsa i cirka 30 minuter.

Baka av bröden
Dela degen i bitar, 4-5 centimeter långa, och lägg på ett bakplåtspapper. Låt pappret glida in på plåten via en skärbräda eller bricka, sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.