torsdag 14 juli 2011

KRÄFTKOK


I går startade årets kräftfestival i Glommen. Arvingarna spelade vid dansbanan, som de gör på onsdagen varje år. Vi gick ner en sväng till festivalområdet, men hamnade sedan vid båtbodarna. Vårt Kök har förresten en servering där under festivalen. De säljer baguetter och kräfttallrikar och man slipper trängseln vid tältet. Musiken hörs bra även där. Vi åt inte där utan satte oss i stället med vänner och pratade skit. Barnen metade krabb och vädret var riktigt härligt. 


I kväll ska vi på kräftskiva. Det blev lite sent bestämt, vilket resulterade i sent beställda kräftor. I morse var Lars nere vid hamnen och hämtade fyra kilo kräftor, som nu kokas ute i uthuset. Lars brukar annars koka kräftorna någon dag innan de ska ätas så de hinner gotta till sig lite i det salta spadet. Men vi är inte "dom som är dom" utan kan anpassa oss. I kväll blir det alltså helt nykokta kräftor. Jag ska även baka Foccaciabrödet jag har bland mina recept. 


Receptet på kräftkoket som pågår just nu är:
9 l vatten (till 4 kilo kräftor)
3 dl grovt salt
1/2 dl socker
1 knippe dillkronor.


Koka upp vatten, salt, socker och dill. När det kokar läggs kräftorna i. Från det att kräftorna läggs i så ta tiden på 15 minuter, vare sig det kokar eller inte. Efter 15 minuter separeras kräftor och kräftspad. Låt det svalna var för sig och när detta är gjort hälls det tillsammans igen. Det ultimata är att låta kräftorna stå i spadet ett dygn innan de ska ätas.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.