fredag 8 juli 2011

GLASYRMUNKAR

Mitt första blogginlägg! 


Ingredienser

2 tsk kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
1 nypa salt
150 gr mjukt smör
2 ägg
12 dl vetemjöl
1 - 1 1/2 l neutral olja

Glasyr
1 msk vatten
4 dl florsocker
några droppar hushållsfärg

Gör så här

1. Blanda kardemumman med mjölken.
2. Värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
4. Rör ner strösocker, salt, smör och ägg.
5. Sedan lite vetemjöl i taget.
6. Arbeta samman till en smidig deg.
7. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.
8. Kavla ut degen på bakbord.
9. Tryck ut cirklar med hjälp av ett glas. Gör ett hål i mitten av cirkeln och snurra runt fingret tills formen blir rätt.
10. Hetta upp oljan i kastrull. Testa med en brödbit för att se om det är rätt temperatur. Det ska ta ungefär en minut för brödbiten att bli gyllenbrun. Använder du en termometer så ska temperaturen vara ca 180 grader. 
11. Fritera munkarna tills de blivit gyllenbruna. Tänk på att vända på munkarna. Fiska upp dem med hålslev när de är klara. 
12. Lägg munkarna på hushållspapper för att suga upp överflödig olja.
13. Blanda under tiden glasyren. När munkarna kallnat, bred på glasyren och strö på valfritt strössel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.