söndag 11 april 2021

KYCKLING I CURRYSÅS, FROM SCRATCH




Vissa maträtter får mig att känna mig extra mycket som en vuxen. Jag vet att jag räknats som vuxen i väääldigt många år, men viss mat förstärker känslan. Det finns till och med mat som jag ännu inte testat på för det känns för vuxet. Jag har till exempel aldrig lagat kalopps eller kalkon. Kalopps kanske mest för att jag inte tycker om det... Kalkon för att det är något min mamma gör så bra, så jag inte behöver det. Men sedan är det klart något jag skulle vilja göra och bjuda barn och barnbarn på när den dagen kommer. Kanske ska ha som mål till hösten att tillaga en stor kalkon med alla tillbehör. Mmm, längtar nästan lite.


Kyckling i currysås var fram tills i kväll också med på listan av vuxenmat jag inte lagat tidigare. Alltså med hel kyckling som kokas, vars buljong sedan används till såsen. Men det kan jag alltså checka av från listan och även klappa mig själv på axeln, för så bra det blev!


Kyckling i currysås

1 hel kyckling

1 1/2 l vatten (ska precis täcka kycklingen)

3 morötter

1 rödlök

3 lagerblad

15 korianderfrön

10 svartpepparkorn

ev. 2 msk kycklingbuljongpulver el. fond

Såsen

1 gul lök

1 grönt äpple

4 msk currypulver

1 msk mjöl

4-5 dl kycklingbuljong

3 dl grädde

6 msk mango chutney

flingsalt & svartpeppar

olivolja & smör

Kycklingen

Börja med att skölja kycklingen i kallt vatten och lägg därefter över den i en stor kastrull. Häll på vatten och lägg ner lagerblad, slantade morötter, lökklyftor, korianderfrön och pepparkorn. 





Låt koka upp och sedan sjuda i ca. 45-50 minuter tills dess att kycklingköttet börjar släppa från benen. 

Ta upp kycklingen och låt svalna. Låt buljongen sjuda vidare.

Plocka bort allt kött på kycklingen och lägg tillbaka skrovet i buljongen. Låt sjuda vidare i minst 30 minuter. 

Smaka av buljongen och tillsätt ev. buljongpulver el. fond. 

Såsen

Hacka löken och skär äpplet i små tärningar. Fräs detta i olivolja och en klick smör. Tillsätt curry och fräs ihop med löken och äpplet.

Strö över mjölet och tillsätt sedan buljongen och grädden lite i taget.
Klicka ner mango chutney och låt såsen småputtra i ca. 15-20 minuter. 

Dra kycklingen i mindre bitar och lägg därefter ner den i såsen. 
Smaka av med flingsalt & svartpeppar. 




Jag serverade kycklingcurryn med jasminris och lite extra Mango chutney.


Hoppas ni vill testa att laga min "vuxenmat"


//Malin



    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.